Vreau să votez 13 primari. Pe toţi odată!

Trecut-au anii cam rapid şi iată-ne iarăşi la vot. Am căpătat ceva experienţă după atâţia ani de la Revoluţie iar acum parcă suntem ceva mai pretenţioşi în a alege un Primar. Anul acesta în oraşul nostru candidează 13. Dintre toţi candidaţii, unii promit multe (poate sunt cinstiţi şi hotărâţi, sau doar demagogi – nu avem de unde să ştim), alţii ezită în a promite (poate sunt realişti şi oneşti, sau poate nepregătiţi – iarăşi nu avem de unde să ştim)…

Am vorbit faţă în faţă, sau la telefon, sau pe Facebook, cu diverşi candidaţi şi nu am ratat nicio ocazie pentru a le aminti micile noastre doleanţe, însă nu putem spune că votând pe unul anume vom fi extrem de fericiţi. Nu, deloc! Fiecare candidat se concentrează pe anumite strategii şi lucrări (doar-doar o devansa concurenţa), însă problemele sunt mult mai multe. Cum este imposibil de rezolvat totul odată, problemele au fost parcă divizate, iar fiecare primar are în vizor doar o parte mai importantă dintre ele, sau doar pe acelea pe care crede el că le poate rezolva. Ce facem însă cu problemele ce rămân pe dinafară?

Pe scurt, dacă doreşti spital nou trebuie să votezi candidatul 3, 7 sau 12, dacă doreşti curăţenie trebuie să votezi candidatul 11, iar dacă doreşti linişte în oraş trebuie să votezi candidatul 4. Pentru străzi fără câini trebuie să votezi candidatul 3 sau 8, pentru tramvaie noi votezi candidaţii 3, 6 sau 9, iar pentru termoizolarea gratuită a blocului trebuie să votezi candidatul 4 sau 10. Problema este că după 26 de ani de la Revoluţie noi le cam vrem pe toate, nu peste 50 ani, ci acum, în această viaţă!

Vreau să votez 13 primari. Pe toţi odată!

Ideal ar fi să-i alegem pe toţi candidaţii odată, să-i lăsăm pe toţi în paralel să-şi pună în practică ideile bune şi în doar 4 ani am avea astfel totul! În caz contrar, aşa cum am aşteptat 22 de ani să asfaltăm peste betoanele super-măcinate ceauşiste, 24 de ani să nu mai avem câini pe stradă, 26 de ani să avem un parc municipal care încă nu e gata…, vom aştepta şi de aici încolo încă 10 ani pentru un pod, 15 ani pentru un spital, 25 ani pentru o şosea etc.

Ba mai mult, problema ţânţarilor nu a existat acum 4 ani, când primarul de atunci ne-a ţinut departe de asemenea probleme, însă primarul de acum ne-a adus aminte de perioada comunistă în care ne năpădeau ţânţarii în casă şi în parcuri! Invers însă, primarul de acum 4 ani nu a reuşit deloc rezolvarea problemei sutelor de câini de pe străzi, însă aceasta a fost rezolvată impecabil doar de primarul de acum! Ei noi acum pe care să îl votăm? Candidatul nou din partidul care era la putere acum 4 ani (care ştim că ne va feri de ţânţari, dar nu şi de câinii vagabonzi), sau canditatul nou din partidul care este acum la putere (care ştim că nu ne apără de ţânţari, dar ne apără de câinii vagabonzi)?

Dar care dintre cei 13 candidaţi va monta cişmele (care lipsesc de zeci de ani)? Dar care dintre cei 13 va monta suficiente bănci pentru odihna cetăţenilor? Care va oferi transport în comun gratuit, într-un oraş bogat cum este al nostru, aşa cum a reuşit primarul curent?

Şi care dintre ei va reduce taxele şi impozitele? Cine va renegocia contractele cu distribuitorii de apă? Sau care va decide împreună cu cetăţenii şi va arăta cum se cheltuiesc banii adunaţi cu greu de cetăţenii cotizanţi? Cine va stabili cum e mai corect să-i cheltuim: extrem de mult şi de durată pentru un spital nou, sau să cheltuim mai puţin pentru refacerea rapidă a unuia vechi?

Şi cine va decide dacă şi cum să se consolideze unele blocuri, sau să se izoleze corect blocurile? Care să fie primele blocuri, de ce acelea să fie primele şi de ce unii ar primi izolarea acum şi alţii poate niciodată fiind lăsaţi ultimii? Este echitabil ca în condiţiile în care fiecare primeşte izolare gratuită, unul să primescă izolarea a 3 pereţi ai unei garsoniere şi altul să primească 25 de pereţi ai unei case mari? Este corect ca unul care a investit într-un balcon cu termopane să nu primească nimic, iar altul cu balcon vechi să primescă gratuit un balcon cu termopane nou nouţ? Păi dacă toţi cotizează la fel, unii primesc gratuit puţin, iar alţii primesc gratuit înzecit?

Unii vor spitale mari şi cartiere noi de locuinţe, alţii vor bazine de înot, stadioane de atletism, noi baze sportive şi săli multivalente. Proiecte costisitoare. Ideal ar fi să se ţină cont în primul rând de părerea oamenilor, chiar şi prin referendum local, pentru a afla ce ar dori oare cetăţenii: să aibă apă şi asfalt pe uliţa lor, sau ar prefera să doneze întreg oraşul prime uriaşe pentru echipa de fotbal? Nu credeţi că ar trebui întrebaţi cetăţenii cotizanţi ce să se facă cu banii strânşi de ei în toţi aceşti ani?

Şi ce fel de autobuze noi şi tramvaie să luăm, tot din alea mici de se înghesuiesc cetăţenii prin ele, cu uşi cât mai puţine şi fără bare de sprijin, doar cu mânere flasce ce s-au rupt în primul an? Sau autobuze aerisite, cu 3 uşi şi cu bare joase accesibile tuturora, indiferent de vârstă? O bună idee exprimată de un candidat este plata biletului de autobuz în funcţie de numărul de staţii parcurse, în timp ce alt candidat promite transport gratuit pentru elevi.

Cu poluarea se poate face ceva? Putem planta ceva mai mulţi pomi? Of şi mizeria din parcuri unde nu vezi „picior de amendă”, deşi de 100 de ani, zilnic!, se tot aruncă gunoaie, se mănâncă seminţe şi se răhăţesc câinii din lesă sub ochii dezinteresaţi ai stăpânilor! Tot în parcuri, fără teama amenzilor, vandalii rup leagănele si coşurile de gunoi, iar copiii rup şi ei pomii sub ochii dezinteresaţi ai mamelor. S-ar putea un pic de monitorizare cu amenzi?

Unul vrea să generalizeze paza în şcoli şi grădiniţe, altul vrea ca aceasta să fie achitată integral din banii primăriei. Unul vrea ca taxele şi impozitele să fie achitate în funcţie de condiţiile de locuit şi nu în funcţie de zonă. Altul vrea mărirea salariilor cadrelor medicale şi didactice. Iar altul, doreşte locuinţe sociale, locuinţe noi pentru cei din blocurile vechi, reciclarea deşeurilor şi ridicarea perdelelor de vegetaţie.

Dar şpăgile? Dar mita? Dar funcţionarii nerespectuoşi? Un candidat spune că bugetul anual este enorm, deci nu banii sunt problema, ci hoţia generalizată. Altul spune că vrea eradicarea corupţiei şi eliminarea firmelor de partid, abonate la contracte scumpe pe bani publici. Altul doreşte eliminarea birocraţiei, reevaluarea angajaţilor şi înlocuirea celor incompetenţi cu specialişti în domeniu. Şi în final, oare care primar va sta de vorbă efectiv cu cetăţenii şi va răspunde măcar cu întârziere la mailurile acestora?

Şi alte sute de probleme pe care nu le mai înşirăm…

Pe care candidat să-l votăm ca să avem toate cele de mai sus, sau măcar cât mai multe dintre ele? Soluţia este doar una: Să-i votăm pe toţi odată! Altfel, dacă vom alege doar unul, citiţi lista de mai sus şi veţi afla singuri câte dintre probleme se vor rezolva. Nu vă minţiţi că este posibil să se rezolve toate, pentru că aşa cum am şi început articolul, din păcate avem destulă experienţă ca alegători şi ştim clar ce ne aşteaptă…



Vreau să votez 13 primari. Pe toţi odată! publicat: 2016-06-03T07:55:19+03:00, actualizat: 2020-02-16T18:10:34+03:00 by România Blog