Dacă îţi faci drum spre Munchen, fără dar şi poate, trebuie să vizitezi cu orice preţ cele trei castele ale „regelui nebun”, Ludovic al II-lea al Bavariei.
Castelele sunt realmente printre cele mai frumoase obiective turistice din zonă, o adevărată emblemă a Bavariei.
Va fi o călătorie pe care nu o vei uita niciodată pentru că atâta concentraţie de artă rar îi este dat omului sa vadă!
Din dragoste nebună pentru artă…
Din dragoste neţărmurită pentru artă, nebunie chiar uneori, unii oameni au construit continuu în timpul vieţii lor incredibile monumente de artă, rămânând astfel celebri pentru viitor.
Un asemenea om a fost regele Ludovic al II-lea al Bavariei.
Deşi poreclit „regele nebun”, datorită comportamentului său ciudat, acesta a fost unul dintre cei mai activi conducători ai Europei şi a lăsat în urma sa trei dintre cele mai frumoase castele ale lumii.
Descendent al dinastiei de Wittlesbach, una din cele mai longevive şi mai prolifice familii monarhice din Germania, cea care timp de 850 de ani şi-a dovedit o dragoste deosebită pentru artă, Ludovic a continuat într-un ritm accelerat construcţia templelor de artă, atingând apogeul înfloririi metropolei bavareze în timpul domniei sale.
Curiozitatea dumneavoastră trebuie răsplătită chiar acum cu o scurtă prezentare a acestora.
1. Castelul Linderhof
Primul dintre castelele recomandate este Castelul Linderhof, cel care a fost preferatul regelui şi prin urmare locul unde acesta a locuit cel mai mult timp.
Este o replică a Versailles-ului, perfect înconjurat de grădini ce sunt completate în mod splendid cu fântâni şi bazine.
Tot aici există şi un parc, o peşteră, un lac şi o cascadă, toate incredibil de frumoase.
Castelul Linderhof – Vedere din faţă
Decorurile opulente, covoarele din pene de struţ, ametistele şi miile de lumânări erau pe placul regelui, atunci când îşi ducea existenţa singuratică în acest castel.
Se spune că în acest lux regele dormea în timpul zilei iar nopţile şi le petrecea citind.
Masa era servită cu ajutorul unui lift pentru a nu intra în contact direct cu servitorii…
Castelul Linderhof – Vederi din interior
Tot în acest lux, parcă neadevărat de frumos, se mai spune că regele servea masa întotdeauna singur, dar cu masa pregătită pentru încă 4 persoane.
În timpul mesei acesta obişnuia să vorbească cu persoane imaginare precum regele Ludovic al XV-lea, Doamna de Pompadour, Maria Antoaneta…
2. Castelul Herrenchiemsee
Cel de-al doilea palat la care ajungem este Castelul Herrenchiemsee sau palatul nou cum mai era numit.
A fost construit de Ludovic al II-lea inspirându-se după Castelul de la Versailles, în semn de admiraţie faţă de idolul său, regele francez Ludovic al XIV-lea.
Castelul Herrenchiemsee – Vedere din faţă
Pe lângă Sala Oglinzilor, mai mare decât cea originală, au fost construite numeroase apartamente proprii, inclusiv copii ale apartamentelor regilor Franţei.
Lipsa fondurilor însă, a determinat ridicarea doar a pavilionului central din palatul la care regele visase încă de foarte tânăr.
Castelul Herrenchiemsee – Vederi din interior
Privind luxul extraordinar din interiorul acestui castel veţi înţelege de ce regele a cheltuit atât întreaga sa avere personală, cât şi toate resursele statului…
3. Castelul Neuschwanstein
Cel de-al treilea castel recomandat este Castelul Neuschwanstein.
Acesta a fost finalizat la sfârşitul secolului al XIX-lea şi este fără îndoială cel mai frumos şi cel mai vizitat castel al Germaniei, zeci de milioane de oameni călcându-i pragul până în prezent.
Castelul Neuschwanstein – Vedere generală
Ludovic al II-lea a comandat construcţia acestui castel ca un refugiu personal, dar şi ca omagiu adus compozitorului Richard Wagner, pe care regele l-a apreciat şi sprijinit cu toată puterea în activităţile sale.
Construit pe un relief accidentat, castelul este extrem de pitoresc şi oferă privelişti deosebite.
Castelul Neuschwanstein – Vederi generale
Dotările acestuia erau foarte moderne pentru vremea sa, încăperile sale dispunând de aer condiţionat, apă potabilă la toate etajele, toalete cu apă trasă automat, apă caldă pentru băi şi bucătărie etc.
Luxul este iarăşi greu de descris în cuvinte…
Castelul Neuschwanstein – Vederi din interior
Ironia istoriei face ca banii, oarecum risipiţi atunci prin construcţiile ce au golit vistieria ţării, să se întoarcă într-o altă formă, după atâţia ani castelele fiind astăzi printre principalele surse de venit ale landului.
Nu rataţi nici dumneavoastră o vizită la cele trei castele renumite din împrejurimi, atunci când veţi ajunge în Munchen, oraşul cunoscut şi ca Atena de pe Isar sau metropola însufleţită a lumii…