Indiferent că aveţi un frigider ceva mai vechi sau chiar unul cumpărat recent, trebuie să aveţi grijă de el pentru a beneficia de serviciile sale un timp cât mai lung posibil, fără alte cheltuieli suplimentare. Şi în acest domeniu viaţa face ca lucrurile parcă să se „egaleze” cumva, în sensul că dacă ai un frigider mai vechi – nu prea are ce să strice dar stai periodic să-l dezgheţi, iar dacă ai un frigider mai nou – scapi de vechile griji dar apare posibilitatea defectării componentelor noi şi sofisticate.
Dacă ghinionul face ca aparatul dumneavoastră să se defecteze, nu disperaţi şi apelaţi cu încredere la un service de reparaţii frigidere, poate veţi avea norocul să fie un defect mic ce se poate remedia uşor. Un frigider merită şi trebuie salvat dacă are defecţiuni minore cum ar fi lipsa freonului sau defectarea unei componente precum: termostat, releu termic, ventilator, filtru deshidrator, modul electronic etc.
Preţul acestor reparaţii este destul de mic, între 100 şi 200 lei conform www.reparatiifrigidere.net, deci în aceste cazuri nu trebuie să mai staţi pe gânduri. Atunci când însă se defectează compresorul reparaţia poate urca până la 450 lei, iar dacă există mai multe componente defecte va trebui să decideţi personal dacă preţul total al reparaţiei este suportabil şi poate veţi încerca chiar o negociere directă cu reparatorul.
Iată câteva sfaturi utile de care trebuie să ţineţi cont în utilizarea frigiderului sau combinei frigorifice:
- poziţionaţi frigiderul la o distanţă de cel puţin 25 cm faţă de perete;
- îndepărtaţi cu o perie moale praful de pe condensator la fiecare 6 luni;
- îndepărtaţi gheaţa din interiorul congelatorului fără a utiliza obiecte ascuţite;
- asiguraţi spaţiul liber şi menţineţi curăţenia sub frigider;
- evitaţi deschiderea îndelungată a uşilor combinei frigorifice;
- nu lăsaţi timp îndelungat băuturi acidulate în congelator;
- evitaţi spargerea sau cedarea etajerelor frigiderului prin supraîncărcare;
- scăpaţi de miros depozitând mâncarea în caserole, vase acoperite, sau acoperind-o cu folii alimentare;
- utilizaţi odorizante speciale pentru frigider pentru a rezolva problema mirosurilor neplăcute;
- înainte de orice operaţie de curăţare, scoateţi toate alimentele şi deconectaţi frigiderul de la reţea;
- evitaţi, dacă este posibil, variaţiile de tensiune ce pot defecta circuitul electric;
- nu acceptaţi reparaţii neprofesioniste, cu piese şi materiale de slabă calitate.
Cunoscând şi costurile reparaţiilor, cel mai bine ar fi să ne concentrăm asupra prevenirii neplăcerilor şi chiar a defectărilor, respectând cele câteva reguli elementare de utilizare a frigiderului nostru, unele universal valabile – cunoscute încă de la frigiderul „Fram” încoace, altele mai noi – apărute odată cu noile tehnologii de tip No Frost.