Forme şi matriţe de pavele

Aşa cum aţi remarcat, cam pe oriunde păşiţi prin spaţiile exterioare, pavajele ne încântă cu diverse modele şi culori fie că este vorba de alei şi curţi interioare particulare, sau diverse căi de circulaţie comune, pietonale şi auto. Nu doar esteticul atrage clienţii în a alege această soluţie a pavajelor ci şi multiplele avantaje conferite de acestea.

Avantajele pavajului

Pavajul poate fi realizat în orice culori sau combinaţii de culori, este antiderapant chiar şi pe timp de iarnă, asigură aerisirea solului şi drenarea apei, este rezistent la factorii externi (precipitaţii, îngheţ-dezgheţ), se poate curăţa şi întreţine uşor şi, nu în ultimul rând, se poate demonta şi monta cu mare uşurinţă.

Cum se fabrică pavelele

Pentru cei interesaţi de fabricarea pavelelor le vom prezenta azi câteva aspecte din tehnologia de fabricare şi desigur câteva forme de matriţe pentru pavaje. Tehnologia nu este foarte grea însă în funcţie de resurse şi pricepere puteţi decide pe loc dacă este mai convenabil să le procuraţi de-a gata sau să le fabricaţi singuri.

Materii prime pentru pavele

În principiu ca materii prime se utilizează ciment, nisip, apă şi oxizi (pigmenţi) pentru faţa pavelei iar pentru corpul acesteia se adaugă nisip, pietriş mărgăritar, ciment şi apă.

Matriţe pentru pavele

Totul ia naştere în acele forme din plastic care se găsesc în magazinele online de profil, numite matriţe pavaje, sau forme pavaje. Aceste matriţe sunt realizate dintr-un plastic dur sau polipropilenă PP şi rezistă la câteva sute de cicluri de utilizare.

În funcţie de trafic şi destinaţie, alegeţi corespunzător matriţele pentru pavele, având în vedere grosimi de 2,5-4,5 cm pentru trafic pietonal, de 4,5-6 cm pentru trafic mediu şi de 6-10 cm pentru trafic greu. Întotdeauna sfatul unui specialist contează enorm şi este bine să întrebaţi orice neclarităţi aţi avea.

Forme-matrite-pavaje

Designul pavajului

Designul este etapa cea mai plăcută. Combinaţia de culori o veţi alege relativ uşor însă textura va fi probabil ceva mai greu de ales din cauza varietăţii de modele. Bineînţeles dacă vă doriţi un anumit model de pavaj, trebuie să alegeţi matriţe de pavele ce au forma exact pe negativul pavelelor.

Modele sunt foarte multe însă dintre cele mai populare forme de matriţe enumerăm câteva: Trefla, Eko, Miraj, Bikini, Topor etc. În funcţie de decor, alegeţi pavajele cele mai potrivite ca modele şi culori pentru a crea combinaţii ideale mai ales atunci când este vorba de spaţii private precum curţi, alei, terase şi piscine, unde pavajele decorative pot face adevărate minuni.


Forme şi matriţe de pavele publicat: 2018-12-03T07:41:35+03:00, actualizat: 2020-02-16T18:10:33+03:00 by România Blog