Reţeta electronică, Coduri de boală şi diagnostice

Reţeta electronică

Precum probabil aţi constatat deja dacă aţi mers recent la medic, după încheierea consultaţiei vi se înmânează mai nou o reţetă electronică. Deşi această implementare de anvergură ne-a speriat la început, reţeta electronică a constituit un mare pas înainte şi se pare că a fost primită cu încântare în special de către pacienţi.

Avantajele reţetei electronice

Despre reţeta electronică putem sublinia câteva aspecte şi avantaje precum:
– oferă un format standardizat de introducere a datelor
– oferă posibilitatea transmiterii directe a informaţiilor pentru decontare
– contribuie la creşterea calităţii actului medical de prescripţie prin programul de prescriere asistată a medicaţiei
se reduce considerabil riscul de eroare pe parcursul înscrierii medicaţiei recomandate.

Motorul de reguli medicale (interacţiuni între medicamente, contraindicaţii, corelaţii între diagnostic, vârstă şi medicamentele prescrise, protocoale de tratament etc.), întreg cadrul tehnic al reţetei electronice, va putea crea premiza garantării atât pentru finanţator – CNAS, cât şi pentru asigurat a siguranţei tratamentului şi reducerea riscului de complicaţii.

Dezavantaje?

O singură problemă se poate ivi în cazul în care vă aruncaţi ochii pe reţetă pentru a verifica diagnosticul stabilit. Surpriză! Sunteţi bolnav de 123, sau aveţi Diagnostic 456, sau suferiţi de Cod Diag. 789…

Reţetă electronică

Ce reprezintă codurile de pe reţeta electronică?

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a efectuat o clasificare internaţională a maladiilor (CIM) şi a întocmit un tabel cu 999 de boli cărora le corespund coduri de boală de la 1 la 999.

Programul reţetelor electronice printează pe reţetă codurile corespunzătoare după stabilirea diagnosticelor însă fără a completa şi textele asociate fapt ce poate deruta pacienţii.

Unde pot vedea corespondenţa cod – boală/diagnostic din reţeta electronică?

Pentru a verifica ori de câte ori aveţi neclarităţi sau dubii în privinţa codurilor înscrise pe reţeta electronică, vizitaţi această pagină şi accesaţi tabelul codurilor OMS.

Clasificarea internaţională a maladiilor » Corespondenţa Cod – Denumire boală (Cauza îmbolnăvirii)
Organizaţia Mondială a Sănătăţii – Anexă Revizia a 10-a OMS.

Clasificaţia Internaţională a Maladiilor (CIM) – Revizia a X-a O.M.S.
Lista codurilor de boală utilizată pentru codificarea morbidităţii spitaliceşti (pe 999 coduri numerice).


Reţeta electronică, Coduri de boală şi diagnostice publicat: 2017-02-15T19:38:08+03:00, actualizat: 2020-02-16T18:10:34+03:00 by România Blog