Ce a fost Televizorul
De la inventarea sa, un Tele-Vizor constituia un ecran de: informare, delectare, culturalizare, deconectare, educare etc. la distanţă.
Ce este Reclamevizorul
Treptat-treptat, pe nesimţitelea, fostul televizor a devenit Reclame-Vizor! Actualul aparat este doar… un panou luminos cu reclame!
Televizor + Reclame + Reclame + Reclame + Reclame… + Teleshopping = Reclamevizor.
Ce mai vezi la Reclamevizor (fostul Televizor)
Te uiţi dimineaţa, înainte de servici, avid de informaţie, dar vezi reclame!
Te uiţi la prânz să fii la curent rapid cu noutăţile zilei, adesea când mănânci!, dar vezi reclame cu hemoroizi, tampoane, ciuperci la unghii şi pe unii cum se screm pe wc!
Te uiţi spre seară la ştirile serii, dar vezi şi mai intens reclame!
Te uiţi seara târziu până la adormire, avid de informaţiile zilei şi mai ales de dezbateri, dar nu ai loc de reclame!
Noaptea, reclame!
Când nu sunt reclame, avem Teleshopping, câte o oră, adică tot reclame!
Reclamevizorul de azi prosteşte, jigneşte inteligenţa!
La Reclamevizorul din ziua de azi, peste 60% din timp este umplut cu diverse bălării!
Aceste bălării aduc, nu doar nemulţumirea, ci mai ales prostirea populaţiei!
Mai mult, cei inteligenţi se simt jigniţi aproape în orice moment de vizionare!
Argumente? Sunt zeci!
– Plătim cablul, dar, atenţie, doar cablul, adică sârma ce vine la TV. Informaţia, trebuie plătită şi ea, adică transpusă în vizionare non-stop de reclame!
– Tinerii nici nu vor să audă de TV. Zic că îi stresează şi TV este complet inutil! De ce oare?
– Vezi profesori universitari grei!, oameni de presă grei!, generali grei!, cu explicaţii unice în ţară, ce se bucură de încredere maximă în ţara asta, dar care nu pot zice mai nimic că sunt întrerupţi de reclame! Jigniţi şi ei că nu pot spune deşi au fost invitaţi, jigniţi şi noi că nu putem asculta deşi ne pierdem timpul!
– Stres, obsesiv! A devenit extrem de enervant să auzi de zeci de ori pe zi, repetat: revenim peste o scurtă pauză de publicitate, revenim în câteva momente după publicitate, luăm doar o scurtă pauză de publicitate, revenim după doar zece secunde de publicitate, trebuie să luăm pauză de publicitate, porneşte muzica peste vorbe, se uită disperaţi în stânga şi dreapta că trebuie luată publicitatea cu orice preţ, acum!
– Adevărul este întotdeauna blocat! Când un invitat greu zice: Vă spun eu cine fură în ţara asta!, sau Iată adevărul despre vânzarea aia ilegală!, sau Vă spun acum cine este vinovat pentru asta!, atunci, imediat, urgent!, trebuie băgată publicitate! Şi după publicitate se uită să se mai spună adevărul!
– Orice este interesant: ştiri de importanţă naţională, meteo, cataclisme, incendii, accidente, mobilizare, totul este trâmbiţat permanent sau periodic, dar amânat poate şi ore întregi pentru audienţă! şi desigur dacă nu ne culcăm sau plecăm de la tv poate vom afla ştirea care adesea a fost un fâs, dar, desigur, după muuulte reclame!
– Reclamele prostitoare! Cumpără acest produs, care este azi mai bun înzecit decât prostiile de pe piaţă! (se subînţelege că e mai bun şi decât prostia de produs trâmbiţată tot de ei ieri…).
– Am cunoscut cazuri când oamenii au cumpărat produse miraculoase văzute la TV, apoi le-au returnat că nu sunt deloc bune, apoi le-au comandat iar, pe aceleaşi, ca să le mai încerce o dată…
– Apar în reclame bătrâni atăt de nevinovaţi, mieroşi, explicători, care se vindecă de orice probleme! şi de orice dureri! cu creme de suprafaţă. Şi sunt ca nou născuţi! Adică dacă ai să zicem un cancer osos, poros, în interiorul osului, ros, tocit, fracturat, va trece cu o cremă superficială aplicată pe piele?
– Vedem în reclame că femeile care se întâlnesc la o cafea, sau cuplurile barbat-femeie, în intimitatea lor, sunt aşa de fericite când discută despre produse pentru micţiune, usturimi, incontinenţă, ficat, rinichi, colon, balonare, defecare, hemoroizi etc.
– Cumpără, cumpără, cumpără, medicamente, medicamente, medicamente! Aici nu mai zic nimic… Probabil se cumpără în prostie. Nimeni, de la autorităţile de orice fel, nu vede nimic.
– Seara la 21:30 vrei un film. Eşti dispus să stai 1,5 ore, să îl vezi până la 23:00, că pleci a doua zi la muncă. Dar, cu reclame, trebuie să stai 3 ore până la 00:30! Păi te va lua somnul şi vei pierde de fiecare dată sfârşitul filmului! Sau vei fi foarte obosit că ţi-au scurtat programul de somn!
– Vrei să asculţi ziua sau noaptea la TV. Durere! când încep reclamele. Sonorul la reclame este aproape dublu! Trâmbiţele de la începutul calupului publicitar sperie copiii, enervează adulţii că ce tare! ai dat la TV, produc tensiuni aiurea în familie! că deh, reclamele sunt plătite şi nu trebuie să treacă neobservate nicicum, chiar cu riscul de a stresa!
Argumente sunt zeci, dar ne oprim aici, cred că este suficient.
Ce este de făcut
Nu aştepta să reglementeze cineva invazia de reclame! Au trecut zeci de ani şi degeaba…
Sunt întrebat prin sondaje dacă am văzut reclame pe/la: tv, radio, panouri, magazine, rafturi, pliante, ziare, site-uri, reţele sociale, vedete, influenceri, străzi, pereţi, uşi, geamuri etc. Răspund mândru: NU!
Poate ai făcut şi tu deja asta, dar eu nu mă mai uit la reclame, le resping şi protestez în acest fel. Şi, în special, nu mă mai uit la Reclamevizor! Îţi recomand asta.
Ce mai câştigi dacă nu te uiţi la Reclamevizor
Dacă vei transforma Tele-Vizorul din Reclame-Vizor în Filme-Vizor, vei avea foarte multe de câştigat: lipsa oricărui stres din exemplele de mai sus, lipsa jignirii inteligenţei ca în exemplele de mai sus, vizionare fără întrerupere a filmelor, vizionare în etape când şi cât vrei, educare, culturalizare, planificare normală a programului, somn odihnitor, apropiere de membrii familiei.
Te vei feri de ştirile false, de reclamele manipulatoare şi nu vei muşca momeli ordinare. Te vei maturiza şi vei avea mândria că pe tine chiar nu te păcăleşte uşor nimeni!