Vara lui 2021 – tehnologia minimizează contactul – cum ar putea arăta casele viitorului? Ce e o casă smart? – arh. Octav Roman ne ajută să înţelegem

Tehnologiile digitale se întrepătrund în casele noastre post-pandemice. Am trecut prin cea mai lungă perioadă de izolare la domiciliu, iar asta ne-a făcut să înțelegem că dacă stăm acasă, ar trebui să stăm într-o casă inteligentă – stay at home in a smart home. Lumea s-a schimbat și nimic nu va mai fi la fel, inclusiv designul interior. Casele noastre se schimbă, iar casele viitorului sunt guvernate de inovație. Arhitectul Octav Roman ne ajută să înțelegem cum se vor schimba casele noastre post-pandemice.

Conectată, dar sustenabilă

Casele noastre post-pandemice vor reprezenta echilibrul ideal între digitalizare și sustenabilitate. Deși ancorate în cele mai moderne tehnologii, spațiile noastre vor consuma mai puțin – pierderile de energie vor fi reduse la minimum. De la materialele folosite și până la amenajarea interioară, futuriștii ne anunță că locuința viitorului va fi întocmai balansul dintre natural și modern: o întâlnire a conceptelor pe care ne fundamentăm existența – necesitatea întoarcerii la valorile organice, naturale și dorința evoluției și digitalizării continue.

Case modulare și interioare flexibile

Casele din materialele prefabricate vor câștiga mult teren în viitor – montate într-un timp scurt, accesibile ca preț, confortabile și moderne, casele modulare reprezintă o parte din locuințele viitorului.

Flexibilitatea spațiului apare ca o dorință pe care am căpătat-o în urma izolării la domiciliu – casele noastre și-au extins rolul: au devenit birouri, restaurante, biblioteci și spații de joacă. În casele flexibile, spațiul se modelează în funcție de scopul pe care i-l oferim și de nevoile pe care le avem; de exemplu, există numeroase modele livinguri amenajate în mod flexibil, care prin compartimentare inteligentă devin birouri sau dormitoare. În aceste condiții, compartimentarea devine necesară, la fel ca re-dimensionarea spațiului. Casele flexibile sunt prin definiție smart houses, pentru că spațiul este customizabil la maximum.

Casa viitorului – locul în care confortul întâlnește sănătatea

Casele noastre post-pandemice vor fi descrise de impecabil. Safety first se aplică și când vine vorba de design interior, așa că suprafețele antimicrobiene, antibacteriene și antialergice sunt nelipsite. Aerul pe care îl respirăm devine mai important ca niciodată, așa că ne înconjurăm cu sisteme inteligente de filtrare care să ne asigure calitatea vieţii.

Materialele naturale care țin bacteriile la distanță, precum lemnul, bambusul, cuprul și piatra ajung o necesitate. Culorile post-pandemice gravitează înspre tonurile neutre, care permit identificarea petelor de murdărie și curățarea lor imediată – în 2021, spațiul se vindecă prin design, iar culorile, texturile, finisajele și decorațiunile contribuie la revigorarea caselor și sting golurile pe care ni le-a lăsat pandemia.

Smart home, dar cât de smart?

Locuințele viitorului sunt descrise de inovație și digitalizare continue. Controlate de la distanță, cu iluminare și încălzire automată, casele inteligente învață tabieturile celor din casă: de la muzica pe care o ascultă și până la care e temperatura optimă pentru ei.

Casele automatizate vin ca o gură de aer proaspăt, pentru că ne permit să ne delegăm atribuțiile monotone zilnice; în epoca post-covid, fiecare moment contează și am învățat cât e de important să nu fim perturbați de lucruri mici. De exemplu, casele ne-au devenit birouri. Ne întrerupem munca pentru a porni sau opri căldura, iar eficiența scade. O casă inteligentă face lucrurile acestea în locul nostru, pentru ca noi să ne axăm pe ce contează cu adevărat.

Casa viitorului - Smart Home

Controlarea sistemului de iluminare, bucătăriile inteligente în care frigiderul va putea planifica mesele, sisteme audio-video care funcționează pe baza preferințelor din trecut și controlarea casei de la distanță sunt câteva dintre atributele caselor inteligente de mâine. Arhitectura futuristă nu se limitează la livinguri sau dormitoare, ci își fac simțită prezența și în baie sau chiar în amenajarea bucatariei de vara.

Pe fond pandemic, din ce în ce mai multe restaurante se îndreaptă spre soluțiile digitale: meniul scanat prin codul QR și automatizarea comenzilor sunt doar începutul. Lumea trece printr-o schimbare macro, iar rezultatul – spații automatizate, în care noi trăim cu adevărat, nu doar existăm.

Să ajungi de la birou într-o casă deja încălzită, cu muzica ta preferată pe fundal. Să fii liniștit în vacanță, pentru că sistemul de supraveghere te anunță în caz de pericol. Să trăiești fără să te îngrijești de micile activități care ne fură, la final de an, mai mult timp decât am crede – așa se întrevede casa viitorului.

Casa Smart - Inovatie si digitalizare

Deși puternic marcată de digitalizare, casa futuristă apare ca cea mai ecologică locuință din toate timpurile: prietenoasă cu natura, cu protecție sporită în ce privește dezastrele naturale, cu design organic și consum redus de energie, casa viitorului nu e așa departe cum am crede. În casa viitorului, mașina de spălat îți sugerează idei de ținute, iar electrocasnicele de bucătărie ne vor oferi asistență când gătim.

David Eun, director de inovație la Samsung, scrie că nu ar trebui să ne întrebăm câte dispozitive vor fi conectate la casa noastră în viitor, ci câte dispozitive nu vor fi conectate – prea puține. Casa conectată la dispozitive înseamnă o casă în care trăim conștient, un spațiu asupra căruia avem controlul, un spațiu care ne garantează siguranța și confortul.



Vara lui 2021 – tehnologia minimizează contactul – cum ar putea arăta casele viitorului? Ce e o casă smart? – arh. Octav Roman ne ajută să înţelegem publicat: 2021-06-02T19:45:09+03:00, actualizat: 2021-06-02T19:45:09+03:00 by România Blog