Majoritatea utilizatorilor de aparate electronice imortalizează, şi manipulează mai apoi, imagini electronice. Indiferent că este vorba de camere foto, telefoane, tablete, laptopuri etc. imaginile sunt memorate la fel sub forma unor matrici de pixeli, fixe. Suportul poate fi un DVD, un hard disk sau un card de memorie şi va stoca imaginea până la destinaţia dorită pentru vizualizare, editare după necesităţi şi arhivare pentru diverse acţiuni ulterioare.
Aţi constatat cu siguranţă că o poză făcută mai demult se vede mult mai rău decât una actuală iar când vine vorba de mărire, pozele vechi şi chiar şi cele noi suferă mai mult sau mai puţin prin pierderea calităţii. Aparatele vechi stocau imaginile captate pe o matrice mai mică de pixeli în schimb cele noi sunt mai generoase, utilizează mai mulţi pixeli pentru memorare iar imaginile sunt proporţional mai clare. Cu cât va fi mai mare numărul de pixeli, cu atât mai calitative vor fi imaginile şi vor pierde tot mai puţin din claritate atunci când vor fi mărite. Apar însă şi dezavantaje cauzate de creşterea continuă a matricilor de pixeli, fişierele devin tot mai mari şi ocupă tot mai mult spaţiu pe suport, iar imortalizarea, memorarea şi manipularea se efectuează tot mai greu şi mai încet.
Dacă în cazul imaginilor raster prelucrarea este limitată oarecum, în cazul imaginilor vector prelucrarea nu cunoaşte limite. Vectorii permit creatorilor de conţinut media să utilizeze anumite elemente grafice fără pierderi de calitate! Acest lucru este posibil doar pentru că imaginile respective nu sunt constituite din pixeli, ci conţin expresii matematice prin care acestea sunt redesetate de la zero până la dimensiunile dorite. Acestea nu ocupă spaţiu mare, nu îşi pierd din calitate şi nici din rezoluţie.
Cunoscătorii ştiu foarte bine însă câtă muncă este necesară pentru vectorizarea unui obiect, respectiv aducerea sa dintr-o imagine plană formată din pixeli într-o formă vectorizată care să respecte întru totul cele mai mici detalii şi umbre, care să poată fi întinsă, deformată, demontată şi modificată fără nicio pierdere de calitate.
Elementele vectoriale se pot executa de către fiecare designer în parte, fără a le cumpăra, însă vom lua un exemplu pentru analiză. Imaginaţi-vă că aveţi nevoie de una sau mai multe biciclete şi de piesele componente pentru a le include într-o comandă de webdesign, bannere şi broşuri pentru promovare. Vă întreb ce este mai convenabil şi mai rapid, să achiziţionaţi pentru doar câţiva dolari de exemplu un pachet vectorial Bikes Vector Pack cu multiple tipuri de biciclete, care include toate elemente vectoriale, prelucrate de către profesionişti cu migală şi cu atenţie pentru detalii, sau să începeţi urgent să proiectaţi singur, pas cu pas, de la cele mai elementare primitive geometrice precum puncte, cercuri, curbe, poligoane etc. până la finalizarea tuturor elementelor componente pentru biciclete, roţi, căşti, lanţuri, pinioane, pedale, ghidoane, furci, apărători, şei, schimbătoare de viteze, frâne etc? Şi dacă în alte proiecte veţi avea nevoie de fructe, planete, veselă, electrocasnice, sanitare, animale, plante, vehicule, îmbrăcăminte etc?
Există aşadar şi soluţii rapide pentru cei ce lucrează în webdesign şi au nevoie imediat de elemente vectoriale pentru crearea de site-uri web şi reclame. Designerii pot achiziţiona online, la preţuri modice, elemente grafice vectoriale gata proiectate de către alţi designeri profesionişti, pe care le pot folosi şi adapta după necesităţi în cel mai scurt timp posibil pentru o productivitate maximă.