Top afecțiuni cu care te poți confrunta dacă ai amânat mersul la dentist în starea de urgență și de alertă

Odată cu prelungirea stării de alertă și în contextul în care e comunicat un număr din ce în ce mai ridicat de cazuri de COVID-19 direct proporțional cu numărul de teste realizate zilnic, e posibil să fim tentați să lăsăm deoparte sănătatea orală.

“Există multă speculație în jurul siguranței actului medical în clinicile stomatologice. Noi, dentiștii, la intrarea în starea de urgență, am fost considerați oaia neagră a medicinei iar, de acolo, singura noastră preocupare a fost cum să asigurăm siguranța pacienților noștri dar și a echipei medicale, și cum să încurajăm pacienții să vină la cabinet și să se trateze.

Amânarea nu e o soluție, nu a fost niciodată, nu va fi nici acum. Afecțiuni precum gingivita, parodontita, cariile, evoluează rapid iar pragul ireversibilității poate fi atins inclusiv în această perioadă. De asemenea nici tratamentele de întreținere sau cele ce necesită vizite recurente precum activările de aparat dentar nu pot fi amânate prea mult timp”

ne povestește medicul Andrei Constantinovici, medic coordonator și CEO clinicile Dentaplus.

La ce afecțiuni trebuie să fii atent și să pui pe listă o vizită cât de curând la dentist:

Gingivita și parodontita

Gingivita și parodontita atacă gingia și produc inflamație la nivelul ei.

8 din 10 români suferă de acest tip de afecțiune cauzată de igiena deficitară, fumat, carii, stres, diabet, leucemie sau anemie. Tratamentele parodontale sunt foarte variate, în funcție de gravitatea afecțiunii.

Formele incipiente de boală se pot controla prin igienizări corespunzătoare și aplicații locale de antibiotice specifice.

Formele complicate necesită de multe ori intervenții chirurgicale care vizează îndepărtarea țesuturilor distruse de boala parodontală și uneori adiția de biomateriale în locul țesuturilor pierdute (os artificial, membrane de colagen etc). Simptomele sunt durere, mobilitate a dinților, sângerări dentare, care afectează structura de susţinere a dintelui.

Top afecțiuni cu care te poți confrunta dacă ai amânat mersul la dentist în starea de urgență și de alertă

Dinții strâmbi

Dinții strâmbi sunt, practic, dinții nealiniați din cauză că sunt fie prea mari, fie oasele maxilare sunt prea mici.

Dinții strâmbi se tratează prin montarea unui aparat dentar în cazul pacienţilor cu dinţi prea înghesuiţi sau prea spațiați.

Însă aparatul dentar poate fi folosit şi atunci când dorim inserarea unui implant dentar şi nu există suficient loc în acest sens, sau când dorim realizarea unei punţi dentare şi avem nevoie de a corecta poziţia dinţilor existenţi pentru a obţine o proteză finală mai bună. Dinții strâmbi pot afecta crucial sănătatea orala, așa că nu amânaţi și nu ignoraţi această afecțiune.

Dacă aveţi un tratament ortodontic început deja, indiferent de context, programați-vă vizita la dentist. Poate chiar o să ajungeţi să optaţi pentru fatete dentare pentru un zâmbet cu adevărat perfect!

Cariile

Cariile sunt printre cele mai des întâlnite afecțiuni stomatologice ce îi afectează pe aproape toți românii.

Printre cauzele apariției cariilor dentare se numără: nerespectarea igienei orale, consumul crescut de alimente bogate în zahăr, fumatul, stresul și nu numai.

Specialiștii ne sfătuiesc să tratăm în stadii cât mai incipiente placa dentară, pentru a nu creşte riscul de carii şi deteriorări grave ale structurii dintelui, care se pot manifesta prin dureri intense, iar tratamentul se poate dovedi un proces destul de complicat şi costisitor.



Top afecțiuni cu care te poți confrunta dacă ai amânat mersul la dentist în starea de urgență și de alertă publicat: 2020-08-20T09:36:29+03:00, actualizat: 2020-08-20T09:39:26+03:00 by România Blog