Sablarea cu gheaţă carbonică, tot ce trebuie să ştii!

Ce este gheaţa carbonică?

Gheaţa carbonică este cunoscută şi sub denumirea de gheaţă uscată, fiind o formă solidă a dioxidului de carbon.

Gheaţa carbonică are multiple utilizări.
1. În domeniul comercial:
– pentru refrigerarea băuturilor şi în general a alimentelor (îngheţarea instantanee a alimentelor, fabricarea îngheţatei);
– pentru producerea efectului de fum (gheaţa carbonică este introdusă în apă, fumul rezultat fiind unul non toxic);
– îndepărtarea verucilor cu ajutorul temperaturii scăzute a gheţei.
2. În aplicaţii ştiinţifice:
– este folosită pentru reacţii chimice la rece;
– poate fi folosită pentru a determina procesul de modificare al precipitaţiilor dintr-un nor.
3. În aplicaţii industriale, şi anume sablarea cu gheaţă carbonică.

Ce este sablarea cu gheata carbonica?

Sablarea cu gheaţă carbonică este un proces de curăţare ce uzează dioxidul de carbon solid sub formă de granule (gheaţă carbonică). Pe durata procesului de sablare, gheaţa carbonică este transformată într-o multitudine de particule de dimensiuni reduse. Aceste particule sunt proiectate cu viteză supersonică pe suprafaţa obiectului care urmează a fi curăţat. Accelerarea particulelor se efectuează cu ajutorul aerului comprimat.

Avantajele sablării cu gheaţă carbonică

Totul se face mult mai rapid şi mai ieftin. Utilajele nu mai trebuie demontate pentru a fi curăţate, astfel se reduc pierderile producţiei la minim, în unele cazuri sablarea putând fi efectuată chiar şi fără a opri utilajul.

Sablarea cu gheaţă carbonică nu este abrazivă, zăpada carbonică nu cauzează uzura substratului.

Este ecologică, fără emisii dăunătoare şi înlocuieşte excelent solvenţii corozivi şi agresivi.

Este o metodă uscată şi care nu conduce electricitatea. Agentul de curăţare se evaporă şi nu va rezulta niciun amestec cu contaminantul rămas. Apa nu se foloseşte pe durata procesului, iar datorită acestui lucru nu apar probleme de coroziune sau decontaminarea costisitoare a apei reziduale contaminate.

sablare cu gheata carbonica

Domeniile de utilizare ale sablării cu gheaţă carbonică:

1. În industria tipografică (imprimerii): curăţarea de cerneală, ulei, grăsimi, vopsea, lipici şi reziduuri ale preselor de tipar, matriţelor, pieselor de fotocopiator etc.
2. În industria alimentară (utilaje ambalare): curăţarea de ulei, grăsimi, reziduuri alimentare, caramel, cacao şi lipici ale maşinilor de pâine, patiserie etc.
3. În industria termoenergetică (motoare, generatoare, ventilatoare): curăţarea de grăsimi, praf de cauciuc, lipici, agent de eliberare şi depuneri reziduale ale preselor, matriţelor, şabloanelor şi benzilor de transmisie.
4. În metalurgie, turnătorie: curăţarea preselor, matriţelor, şabloanelor şi cuptoarelor de agenţi de eliberare, resturi de nisip, praf, fum, funingine.
5. În curăţenia industrială de mentenanţă (reparaţii capitale): curăţarea de grăsimi, uleiuri, vopsele, praf, depuneri şi reziduuri ale utilajelor şi componentelor acestora, motoarelor, ventilatoarelor, panourilor de comandă.
6. Curăţarea de faţade şi restaurări şi întreţinere monumente: curăţarea pereţilor, faţadelor, gardurilor, statuilor şi monumentelor de vopsele, graffiti, funingine, rugină, oxidări etc.

Servicii complete de sablare cu gheaţă carbonică puteţi găsi pe www.vulpeapamatuf.ro.



Sablarea cu gheaţă carbonică, tot ce trebuie să ştii! publicat: 2015-05-09T19:31:55+03:00, actualizat: 2020-02-16T18:10:34+03:00 by România Blog