Majorarea sau introducerea unor noi taxe şi impozite

… În faţa FMI, Guvernul anticipează o creştere economică de 2% în 2013 bazată pe exporturi şi pe recolta agricolă. Ţinta de deficit fiscal asumată este de 2,4% din PIB pentru 2013, angajamentul pentru 2014 fiind scăderea la 2% din PIB. Pentru a o atinge, la Palatul Victoria se „analizează” creşterea veniturilor prin majorarea sau introducerea unor noi taxe şi impozite.
Astfel, Guvernul înştiinţează FMI că, pentru majorarea venitului minim garantat de la 1 ianuarie 2014 şi pentru acordarea unor ajutoare la încălzire din septembrie, intenţionează să extindă numărul plătitorilor de CAS şi să umble la taxele pe proprietate. „Pentru a contrabalansa aceste măsuri, vom explora măsuri pe parte de venituri în ceea ce priveşte taxele pe proprietate. Vom evalua de asemenea reforme în domeniul contribuţiilor sociale pentru lărgirea bazei”, se arată în documentul trimis la Washington, după aprobarea în Guvern săptămâna trecută.

Cui îi mai pregăteşte Guvernul reţinerea CAS

În document se aminteşte şi de reţinerea contribuţiilor pentru pensii de la un număr mai mare de contribuabili, fără însă a se preciza concret căror categorii de venituri ar urma să li se aplice măsura şi nici de când. „Vom analiza de asemenea cum ar putea fi majorată colectarea veniturilor şi cum ar putea fi redusă impozitarea muncii prin lărgirea bazei sistemului de contribuţii sociale. (…) Până la mijlocul lunii octombrie 2013, vom pregăti un pachet de reformă pentru contribuţiile de sănătate care să vizeze finanţarea sistemului public de sănătate pe baza unei combinaţii de taxă obligatorie, în concordanţă cu pachetul de bază, şi o contribuţie voluntară ce va fi plătită de cei care doresc să beneficieze de o asigurare medicală suplimenatră. În acest scop vom aproba o ordonanţă de guvern de lărgire a bazei de contribuţie prin aplicarea unei taxe obligatorii (contribuţie la fondul de sănătate) asupra veniturilor obţinute de persoanele fizice din chirii, care să fie implementată de la 1 ianuarie 2014. Vom aproba de asemenea legislaţia de restructurare a sistemului de asigurări sociale prin care se lărgeşte baza prin reducerea diferenţelor ce există în baza de pensii pentru diferitele activităţi prestate derulate (activitate de natură salarială, activităţi de tipul PFA, drepturi de autor etc). Înainte de a aduce orice fel de modificări sistemului fiscal ne vom consulta cu echipele FMI şi CE”, se angajează Guvernul.

Contribuţiile pentru pensie (CAS) sunt de 20,8% din salariul brut la angajator şi de 10,5% la angajat, iar contribuţiile pentru asigurări de sănătate (CASS) de 5,5%.

Controverse în jurul drepturilor de autor şi ale PFA

Despre universalizarea CAS au vorbit premierul şi ministrul de Finanţe şi cu parlamentarii, săptămâna trecută, înainte de aprobarea scrisorii. În urma discuţiei lui Victor Ponta cu grupul UDMR, deputatul Erdei Doloczi István, membru în Comisia de buget-finanţe, a explicat pentru Gândul că una din intenţiile Guvernului vizează eliminarea excepţiilor de la plata acestor contribuţii. Printre actualele excepţii se numără contribuabilii care au venituri din agricultură şi din activităţi independente, proprietate intelectuală, PFA care au şi contracte de muncă. „Lărgirea bazei de impozitare e un gest firesc. Principiul e că impozitarea trebuie să fie nediscriminatorie, să nu existe excepţii, iar oricine realizează venituri va trebui să plătească acea contribuţie pentru pensii„, spune deputatul UDMR.

Ministrul Daniel Chiţoiu susţine însă că Guvernul nu se va atinge de PFA sau de drepturile de autor. „Reducerea diferenţelor din baza de pensii, aşa cum este scris în fragmentul în cauză, se referă la scăderea CAS-ului pentru activităţile de natură salarială şi nicidecum la majorarea fiscalităţii pentru PFA şi drepturi de autor. În acest fel, printr-o relaxare a fiscalităţii, noi credem că vom da o gură de aer mediului de afaceri, reuşind totodată să scoatem la suprafaţă din economia subterană un număr important de locuri de muncă care vor contribui astfel la lărgirea bazei de impozitare”, a declarat ministrul Finanţelor luni pentru Mediafax, arătând că intenţia ar fi de reducerea a CAS, dar nefăcând nicio referire la noile categorii care ar urma să lărgească baza de impozitare.

O ipoteză similară a lasat şi Victor Ponta. Întrebat într-un interviu la TVR care ar fi prima măsură fiscală pe care ar lua-o în 2014, premierul a vorbit de „reducerea contribuţiilor de asigurări sociale, pentru că, într-adevăr, în timp ce cota unică este o fiscalitate scăzută faţă de media europeană, TVA e principala sursă de venituri, contribuţiile de asigurări sociale sunt la un nivel foarte înalt şi practic îngreunează crearea de noi locuri de muncă şi mai ales munca la alb”.

Reforma în sănătate. Mai puţine medicamente compensate

Dincolo de aplicarea CASS veniturilor din chirii, Guvernul plănuieşte reducerea cheltuielilor în sănătate. Lista medicamentelor compensate va fi modificată, prin OUG, până la 31 decembrie, iar de la 1 ianuarie 2014 va exista un pachet de bază, cu un număr limitat de servicii medicale, restul fiind incluse într-o asigurare privată de sănătate, denumită asigurare complementară …

Ce spune Opoziţia.

… În ultimul acord cu FMI, promisiunile Guvernului USL faţă de FMI nu rezolvă problema sărăciei şi a somajului din România, a blocajului din mediul de afaceri. USL nu relansează economia şi nu poate propune soluţii de creare de noi locuri de muncă„, spune prim-vicepreşedintele PDL, Andreea Paul Vass, contactată de Gândul.

Vass susţine că USL a introdus şi majorat 28 de taxe şi impozite, dar colectează prost şi a rectificat veniturile bugetare în minus cu 2 miliarde lei în acest an în urma vizitei FMI. „Bugetul României crapă la încheieturi. Mafia înfloreşte. Evaziunea a crescut cu peste 4 miliarde lei. O confirmă Consiliul Fiscal în raportul pe anul 2012. Şomajul a crescut cu peste 43 de mii de persoane de la începutul acestui an până în prezent.” … – Sursa: gandul.info



Majorarea sau introducerea unor noi taxe şi impozite publicat: 2013-09-18T12:08:31+03:00, actualizat: 2020-02-16T18:10:36+03:00 by România Blog