Dacă în viaţa de zi cu zi utilizăm diverse accesorii pentru iluminatul ocazional, precum lanterne ieftine şi baterii de slabă calitate, atunci când plecăm în excursii pline de aventură sau chiar la vânătoare, echiparea cu o lanternă profesională nu mai este opţională! O lanternă profesională nu va avea contacte imperfecte la întrerupător sau la bornele bateriei, nu va avea becuri cu filamente sensibile la cele mai mici şocuri, nu va aluneca din mână, nu se va sparge uşor şi nu va fi sensibilă la apă. Va lumina exact cât trebuie, unde trebuie şi nu se va consuma uşor …
Sunteţi un spirit aventuros şi vreţi să plecaţi într-o excursie cu anumite riscuri? Nu cred că vă doriţi să fiţi la ananghie într-o peşteră sau într-o prăpastie, ori într-o pădure întunecoasă sau o zonă greu accesibilă şi să rămâneţi fără baterii sau să vă pâlpâie lanterna tocmai când aveţi mai multă nevoie. Am putea spune chiar că o asemenea lanternă vă poate salva viaţa în anumite accidente şi mai ales atunci când ea va deveni singura sursă de lumină.
Desigur lanternele profesionale pentru acest tip de activităţi pornesc de la cele de uz general, aşa cum le cunoaştem în cea mai largă utilizare, şi continuă cu lanterne pentru bicicletă, lanterne frontale ce pot fi montate pe cap sau pe centură, lanterne pentru pescuit, lanterne pentru speologie etc.
Plecaţi la vânătoare? Iată o altă activitate pentru care vă trebuie una sau chiar mai multe lanterne profesionale. În acest domeniu vom avea de ales dintr-o gamă largă de lanterne speciale numite lanterne de vanatoare şi lanterne tactice, cu sau fără dispozitiv de prindere pe armă. LED-urile colorate sau filtrele pentru iluminarea colorată cu ajutorul lanternelor de vânătoare aduc diverse beneficii: lumina verde permite o iluminare nedetectată de numeroase specii de animale în timp ce este foarte vizibilă ochiului uman, lumina albastră permite detectarea urmelor de sânge în condiţii de întuneric, iar lumina roşie este recomandată pentru vederea nocturnă şi pentru a ilumina ţinta. De asemenea se poate opta pentru lanterne cu LED infraroşu sau ultraviolet.
Caracteristicile şi tipurile lanternelor profesionale includ opţiuni de vârf precum reflectoare adânci pentru iluminare până la 700 de metri, emiterea de cercuri concentrice pentru observarea detaliilor din zona înconjurătoare, fluxuri luminoase de până la 3800 de lumeni, autonomie de până la 1000 de ore, multiple moduri de iluminare (Low Power, Power, SOS, Defence Strobe, Dim, Morse, Blink, Position), display OLED pentru afişarea timpului de iluminare rămas etc. Acestea diferă de la model la model şi trebuie alese în funcţie de prioritatea intereselor.
Şi pentru că am atins subiectul autonomiei de iluminare de foarte multe ore, trebuie să ştiţi că performanţele lanternelor de mai sus se bazează pe acumulatori Li-Ion de foarte bună calitate! Cunoscătorii ştiu deja că este vorba de renumitul acumulator 18650 fără de care performanţele de mai sus nu ar putea fi atinse. Specialiştii de la Easylight.ro recomandă marca Panasonic pentru acumulatorii fără protecţie, marca Samsung sau Panasonic pentru cei cu protecţie PCB şi marca Seiko pentru protecţie. Circuitul electronic al protecţiei PCB vă protejează împotriva încărcării la polaritate inversă, supraîncărcării şi supraîncălzirii lanternelor în timpul utilizării îndelungate. Pentru a prelungi viaţa acumulatorilor, evitaţi descărcarea completă a acestora şi nu utilizaţi decât încărcătoare inteligente cu oprire automată.