Serviciile de internet banking din ziua de azi beneficiază de sisteme de securitate sigure însă chiar şi aşa pot exista surprize de alt gen, neştiinţa sau câteva clipe de neatenţie putând avea urmări foarte dramatice. Pentru a nu pica în capcane trebuie să respectaţi câteva reguli elementare şi veţi putea efectua în condiţii de maximă securitate toate operaţiunile financiare online.
Internet Banking – Reguli de utilizare şi măsuri de securitate
1. Accesaţi serviciul de internet banking doar tastând direct în browser adresa web a băncii sau urmând o scurtatură memorată în Bookmarks/Favorites. Căutând pe internet după diverse cuvinte nu veţi avea garanţia că linkul urmat vă va duce întotdeauna către pagina securizată !
2. Odată ajunşi în pagina de logare nu faceţi următorul pas până nu verificaţi dacă adresa URL începe cu https, iar la începutul ei există lacătul şi numele băncii scris după caz cu verde sau pe fundal verde ! Iată ce trebuie să vedeţi dacă utilizaţi de exemplu browserul Google Chrome:
3. Nu introduceţi parole sau coduri token în pagini deschise altfel decât la punctul 1 pentru a nu pica în capcane de tip phishing. Cea mai frecventă tentativa de fraudă este cea prin care primiţi un email cu sigla băncii şi cu date din belşug şi vi se solicită – urmând link-ul respectiv – să introduceţi userul, parola, codul generat de dispozitivul token etc. Dacă nu veţi ţine cont de aceste sfaturi, în mare parte va fi numai vina dumneavoastră pentru că veţi da personal curs acestor tentative de fraudare a informaţiilor bancare.
4. Bancile nu vor solicita niciodată actualizarea datelor secrete printr-un simplu şi banal email. Aşadar la solicitări de verificare a datelor secrete de autentificare sau de confirmare a datelor personale precum numărul cardului, data expirării acestuia, PIN-ul, parola etc, nu trebuie să răspundeţi sub nicio formă !
5. Nu lăsaţi calculatorul nesupravegheat şi închideţi imediat la finalul operaţiunilor sesiunea de internet banking din butonul logout.
6. Tokenul nu trebuie lăsat nesupravegheat iar codul PIN trebuie păstrat doar în minte sau găsit un artificiu sigur pentru memorarea sa. Bineînţeles acesta nu trebuie divulgat nimănui, nici chiar celor apropiaţi. Elementele de securitate sunt strict personale, iar divulgarea acestora se face pe propria răspundere.
7. Conturile trebuie verificate periodic, la intervale mici, pentru depistarea din timp a tranzacţiilor necunoscute şi semnalarea lor în cel mai scurt timp.
8. Nu în ultimul rând, calculatorul trebuie protejat obligatoriu cu software antivirus, care să conţină toate modulele (antivirus, firewall, anti-spyware). Nu neglijaţi actualizarea periodică a acestuia pentru a fi permanent protejat, şi pe această cale, în faţă noilor pericole ce apar zi de zi …