În bucătărie pe caniculă: cum scăpăm de disconfortul termic

Știm – să pornești cuptorul pentru a prepara masa favorită pe vremea caniculară nu e neapărat plăcut. Însă este, totuși, necesar, pentru că nu am putea consuma toată vara doar preparate reci. Cu toate acestea, există câteva tips & tricks de care ar trebui să ții cont vara în bucătărie, ca să poți găti fără să simți că te topești. Ba mai mult – poți evita complet disconfortul generat de căldură.

1. Deschide mai rar frigiderul

Primul sfat de care ar trebui să ții cont nu te va salva neapărat pe tine, însă garantat îți va salva frigiderul; indiferent dacă ai un frigider Arctic, Samsung sau Beko, un lucru e cert: cu cât deschizi mai des frigiderul pe caniculă, cu atât mai multă energie va consuma acesta.

Explicația? Reglarea continuă a temperaturii din termostat va duce la un consum de electricitate mult mai crescut – și la o creștere a căldurii degajate de motor. Deci, deschiderea frecventă a ușii frigiderului când afară e prea cald favorizează defectarea mai rapidă a acestuia.

2. Planifică mesele și gătește în avans

Vara ar trebui să ne ajustăm sistemele după care funcționăm în raport cu vremea de afară. Ce înseamnă asta? În loc să stăm în bucătărie și să gătim în fiecare seară, alege să planifici mesele pe toată săptămâna și să îți rezervi o zi în care să le prepari – Internetul deja ne-a obișnuit cu ideea de „meal prep”, iar vara e cel mai bun moment în care putem pune asta în aplicare.

Decât să stai câte 2 ore în bucătărie în fiecare zi, mai bine alegi să stai 5 ore doar într-o zi și ai scăpat de grijile pentru toată săptămâna. În plus, dacă depozitezi alimentele în caserole cu capac, vor rezista foarte bine, iar mirosul nu se va răspândi în frigider. Te va ajuta, de asemenea, să gătești după ora 17:00, când afară vremea începe să se răcorească, sau de dimineața foarte devreme.

În bucătărie pe caniculă: cum scăpăm de disconfortul termic

3. Optează pentru preparate no-cook

Știm care sunt iarna căutările pe Google: „boiler electric Ariston” (ca să ne fie cald), „ciocolată caldă cremoasă” și „tocăniță de legume” – vara lucrurile stau altfel.

E momentul să lăsăm deoparte preparatele grele, care necesită gătire (fie că vorbim de fierbere, prăjire sau coacere) și să ne lărgim paleta de rețete: salatele, wrap-urile, mesele revigorante sunt cele după care ar trebui să întindem mâna în această perioadă. Cu cât cuptorul este mai puțin deschis, cu atât vom putea respira mai bine în bucătărie. w

4. Slow-cooker

E momentul să scoți din dulap acel slow-cooker pe care îl folosești prea rar – poate nu te-ai fi gândit, dar va deveni prietenul tău cel mai bun în bucătărie pe timp de vară. Un slow-cooker poate fi lăsat în funcțiune pe timp de noapte – ceea ce înseamnă că nu vei fi nevoit să stai în bucătărie pe căldură.

La fel de bine poate fi pornit și dimineața, înainte să pleci la birou, iar când ajungi acasă mâncarea e gata. Un slow-cooker (la fel ca un cuptor cu microunde de altfel) nu îți încălzește deloc bucătăria, fiind perfect pentru vară.

5. Alte sfaturi…

Și, în final, încă trei idei te pot salva de canicula din bucătărie vara asta: acoperă ferestrele, stinge lumina și folosește un ventilator sau un mini-ventilator. Timpul petrecut vara în bucătărie nu trebuie să fie un chin, ci mai degrabă o provocare să ne adaptăm noilor condiții și să ne lărgim „paletarul” de rețete cu unele no-cook, care să nu necesite gătire efectivă.



În bucătărie pe caniculă: cum scăpăm de disconfortul termic publicat: 2021-08-20T12:03:48+03:00, actualizat: 2021-08-20T12:03:48+03:00 by România Blog