Divorţul la notar:
cea mai simplă şi accesibilă cale de a desface o căsătorie,
chiar şi atunci când există copii minori
Divortul prin procedura notariala este o noutate legislativa, introdusa initial prin legea 202/2010 si modificata prin noul Cod Civil.
Poate fi realizat atat in cazul desfacerii casatoriilor in urma carora nu au rezultat copiii minori, cat si atunci cand exista copii minori, rezultati din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati.
Spunem ca este cea mai simpla cale pentru desfacerea casatoriei intrucat, pentru a fi posibil, exista o singura conditie principala: intelegerea sotilor. In afara acesteia, sotii trebuie sa aiba un consimtamant neviciat si sa nu fie pusi sub interdictie.
In ce consta aceasta intelegere a sotilor ?
In primul rand este vorba de intelegerea sotilor cu privire la numele pe care il vor purta dupa desfacerea casatoriei. Aceasta este o conditie care trebuie indeplinita atat in cazul divorturilor in care nu exista copii minori, cat si in cazul divorturilor cu copiii minori.
In al doilea rand, in cazul desfacerii acelor casatorii in care exista copii minori, sotii trebuie sa fie de acord cu privire la urmatoarele aspecte:
– sa exercite autoritatea parinteasca in comun,
– in privinta stabilirii locuintei copiilor dupa divort,
– asupra modalitatii de pastrare a legaturilor personale a parintelui separat cu fiecare dintre copii,
– stabilirea contributiei parintilor la cheltuielilor de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala ale copiilor.
Competenta in solutionarea cererii de divort apartine notarului public de la locul incheierii casatoriei sau de la ultima locuinta comuna a sotilor.
Pentru a depune cererea este necesara prezenta ambilor soti sau, daca acest lucru nu este posibil, sa fie reprezentati de un mandatar cu procura speciala autentica.
Dupa depunerea cererii sotii primesc un termen de 30 de zile, in cadrul caruia se va realiza, daca este cazul, ancheta psiho-sociala cu privire la copiii minori. Intotdeauna, minorul cu varsta mai mare de 10 ani va fi audiat, in prezenta ambilor parinti .
La termenul acordat sotii trebuie sa se prezinte personal, sa declare daca insista sau nu in cererea de divort, notarul urmand a instrumenta procedura.
In cazul divortului sotilor din convietuirea carora au rezultat copiii minori, se va incheia o conventie cuprinzand acordul sotilor cu privire la aspectele aratate anterior.
Certificatul de divort se elibereaza deindata, fiind definitiv in privinta sotilor din chiar momentul pronuntarii.
Costurile unui asemenea divort sunt urmatoarele :
– 500 lei+TVA in cazul divorturilor simple
– 500-1000 lei + TVA in cazul divorturilor cu copiii minori
– 200-500 lei = TVA redactarea si autentificarea conventiei referitoare la copiii minori
Autor: Notar Negrila Daniela