Aveţi un interviu de angajare în programul vostru? Echipa Retaillium.ro vă învaţă paşii pe care îi puteţi urma înainte de interviu, dar şi după, pentru a vă asigura că veţi face o impresie extraordinară în timpul acestuia.
Acordând timp pentru pregătirea în avans pentru interviu vă poate ajuta să vă asiguraţi o ofertă de muncă. Iată cum să cercetaţi locul de muncă şi compania, cum să practicaţi interviurile şi întrebările, cum să vă îmbrăcaţi pentru interviu şi ce să faceţi după interviu:
1. Analizaţi postul oferit de către acea companie
Faceţi o listă a aptitudinilor, cunoştinţelor şi a calităţilor profesionale şi personale care sunt solicitate de angajator şi sunt esenţiale pentru succesul în cadrul acelei poziţii.
2. Faceţi o listă cu aptitudinile voastre
Odată ce aţi creat o listă a calificărilor pentru acest post, faceţi o listă cu aptitudinile voastre şi adaptaţi-le în funcţie de cerinţele locului de muncă. Este important să faceţi o listă cu 10 dintre aptitudinile voastre, care pot include abilităţi, calităţi, certificări etc. Aceasta pregătire vă va ajuta să fiţi pregătiţi pentru a răspunde la întrebările legate de interviu şi la întrebările de interviu comportamentale, concepute pentru a determina dacă aveţi cunoştinţele, abilităţile şi calităţile necesare pentru a vă putea îndeplini misiunea.
3. Informaţi-vă despre companie
Înainte de a merge la un interviu de angajare, este important să aflaţi cât de mult puteţi despre locul de muncă pus la bătaie dar şi despre companie. Aceasta este o parte esenţială a pregătirii interviului. Vă poate ajuta să vă pregătiţi atât să răspundeţi la întrebările de interviu despre companie, cât şi să puteţi adresa intervievatorului întrebări despre companie. Veţi putea, de asemenea, afla dacă societatea şi cultura companiei sunt potrivite pentru dumneavoastră.
4. Efectuaţi interviul de probă
Repetaţi intervievarea cu un prieten sau cu un membru al familiei înainte şi va fi mult mai uşor când vă veţi afla într-un interviu de angajare. Încercaţi să efectuaţi interviul de probă în acelaşi format ca şi interviul real. De exemplu, dacă este vorba despre un interviu telefonic, adresaţi-vă unui prieten care să vă apeleze şi să vă pună întrebările la telefon. Dacă este vorba despre un interviu cu panel, rugaţi câţiva prieteni să se prefacă şi să joace rolul unui juriu.
5. Pregătiţi-vă hainele de interviu
Nu aşteptaţi până în ultimul minut pentru a vă alege hainele pentru interviu. Indiferent de interviu, trebuie să ţineţi minte că prima impresie trebuie să fie una extraordinară. Când vă îmbrăcaţi pentru un interviu, va trebui să vă îmbrăcaţi corespunzător pentru business-ul respectiv. Ţineţi cont de faptul dacă companiile au o politică strictă sau una mai relaxată.
6. Decideţi ce să faceţi cu părul
Modul în care vă aranjaţi părul pentru un interviu este aproape la fel de important ca şi hainele de interviu pe care le veţi purta. Intervievatorul va observa totul, inclusiv ţinuta de interviu, coafura şi machiajul şi aveţi doar câteva secunde pentru a face o impresie bună.
7. Ce să aduceţi cu voi la un interviu?
Este important să ştiţi ce trebuie să luaţi cu voi. Elementele care trebuie incluse sunt un portofoliu cu copii suplimentare ale CV-ului, o listă de referinţe, o listă de întrebări de adresat intervievatorului şi ceva de scris. De asemenea, este important să ştiţi ce să nu aduceţi, inclusiv telefonul mobil, pahare de cafea, gumă etc.
8. Eticheta corectă de interviu este importantă
Salutaţi recepţionerul, intervievatorul şi pe toţi ceilalţi pe care îi întâlniţi, într-un mod plăcut şi cu entuziasm. Aveţi grijă la limbajul corpului, strângeţi ferm mâinile şi faceţi contact vizual când articulaţi punctele. Acordaţi atenţie, fiţi atenţi şi arătaţi interesaţi.
9. Ascultaţi şi puneţi întrebări
În timpul unui interviu, ascultarea este la fel de importantă ca şi răspunsul la întrebări.
10. Scrisoarea de mulţumire
După interviu trimiteţi o scrisoare de mulţumire care va scoate în evidenţă interesul pentru locul de muncă.
Cele mai bine plătite joburi sunt locurile de munca din Cluj şi Bucureşti însă salarile au început să crească şi la nivel naţional în ultimul timp.