De când e omul pe Pământ, miliarde de semeni bipezi s-au întrebat adesea neputincioşi: Oare cum s-o vedea de sus…? Ei bine, dacă omul încă nu a găsit până azi o soluţie ieftină de a zbura el însuşi, oriunde şi oricând, pentru a vedea de la înălţime anumite peisaje sau obiective, a fost găsită în schimb o soluţie ingenioasă de a trimite în zbor o dronă dotată cu un „ochi electronic”, cu ajutorul căreia să poată capta sau transmite imaginile dorite pentru a le vedea şi revedea comod şi în siguranţă de la sol.
Începutul nu a fost deloc uşor. Au fost puse la punct mai întâi tehnologiile pentru zbor: alimentarea cu energie, reducerea consumului, asigurarea echilibrului şi a stabilităţii, controlul decolării şi al aterizării, controlul în siguranţă şi în timp real cu ajutorul telecomenzii, controlul extins cu ajutorul a două telecomenzi etc. Mai apoi a fost dezvoltată tehnica de filmare aeriană: ataşarea aparaturii de fotografiere sau filmare, stabilizarea electronică, menţinerea camerei în poziţie orizontală în timpul zborului, filmarea HD, transmisia live etc. Aşa cum se întâmplă de regulă în cercetare, s-a muncit mult şi s-a cheltuit foarte mult pentru a se obţine în final un produs fiabil, performant şi la un preţ cât mai mic.
Reuşita de succes a cercetătorilor a condus la creşterea producţiei de drone pentru uz civil, preţurile au devenit accesibile, iar domeniile de utilizare s-au înmulţit incredibil! Filmările cu drone se fac acum pentru monitorizarea culturilor de mari dimensiuni, a parcurilor naţionale şi a faunei sălbatice, pentru monitorizarea locaţiilor arheologice, pentru inspectarea liniilor electrice de înaltă tensiune, a conductelor şi apeductelor, a podurilor şi barajelor, în cazuri de ajutor şi asistenţă pentru protecţia civilă, în situaţii de urgenţă de mediu, pentru intervenţii în zone critice, pentru prevenirea incendiilor, în scopul informărilor non-militare, pentru controlul frontierelor şi prevenirea imigraţiei ilegale, pentru prevenţia şi detectarea construcţiilor neautorizate, pentru cercetarea zonelor cu combustibili fosili şi a zonelor miniere, realizarea hărţilor geomagnetice, în cercetarea ştiinţifică, în meteorologie şi studiul tornadelor, pentru cartografiere şi măsurători, teledetecţie de proximitate, pentru transportul obiectelor mici în condiţii speciale etc.
Realizarea de filme şi jurnalismul rămân însă domeniile cu cele mai dese utilizări ale dronelor. Astăzi, când vedem pe Discovery sau pe YouTube peisaje incredibil de frumoase, obţinute din unghiuri imposibile şi inaccesibile omului, deja ştim că dronele pentru filmări aeriene sunt singurele care au făcut posibilă imortalizarea lor.
Şi pentru că veni vorba de imortalizări, trebuie să menţionăm aici şi despre noile filmări aeriene cu drone specializate ce sunt realizate la nunţi şi botezuri, drona fiind şi în aceste cazuri maşinăria perfectă pentru înregistrarea de la înălţime a celor mai frumoase cadre de la aceste evenimente.