Sistemele de pavaje
În marile oraşe şi staţiuni, fie că mergeţi cu maşina fie că mergeţi pe jos, veţi constata zone întinse în care deplasarea se face într-un mod aparte şi plăcut, iar când spun plăcut mă refer atât la aderenţa tălpii/pneului cât şi la plăcerea de a privi.
Este vorba de trotuare şi parcări, curţi sau pieţe netede, texturate şi uneori chiar multicolore. În aceste zone pavajele au devenit se pare alternativa numărul 1 şi nu ar fi rău să aflăm şi de ce…
Avantajele sistemelor de pavaje
În primul rând designul ce se poate realiza prin placările cu pavaje este complet diferit de aspectul asfaltului sau cimentului. Modelul nu cunoaşte limite iar gama largă de culori a pavelelor permite asortarea pavajului cu liniile şi culorile dimprejur.
Datorită tehnologiei de fabricare a pavelelor, rezistenţa la îngheţ şi dezgheţ este mai mare chiar decât a betoanelor. Rezistenţa la uzură şi rezistenţa la rupere sunt la fel crescute datorită densităţii, omogenităţii şi aditivilor.
Culorile se menţin chiar şi în cazul acţiunii intemperiilor naturii. Pavajele colorate sunt rezistente în timp şi la acţiunea razelor ultraviolete.
Pentru că pavelele pot fi produse la grosimi diferite, acestea se pot utiliza pentru orice destinaţie precum terase închise sau deschise, alei, parcări, garaje etc.
Un mare avantaj este acela de a putea recupera pavelele şi a le refolosi definitiv în cazul scoaterii din uz a unor suprafeţe, sau temporar în cazul intervenţiilor subterane de scurtă durată.
Nici acumularea apei nu va mai fi o problemă în cazul pavajelor pentru că rosturile dintre piese vor permite în ansamblu drenarea apei în cazul precipitaţiilor sau acumulărilor abundente de apă.
Cu toate aceste avantaje probabil vă aşteptaţi la costuri foarte mari, însă este bine de ştiut faptul că în cazul placărilor cu pavaje costurile de execuţie nu sunt mai mari decât dacă s-ar efectua placări cu piatră cubică, piatră spartă, asfalt sau beton.