Aerul curat, încotro? Reciclarea în era fragmentată de COVID-19

Dincolo de virusul care ne-a reconfigurat viețile, jurnaliștii de la Reuters vorbesc despre pandemia plasticului, the plastic pandemic.

Ultimul an a izbit îndeaproape reciclarea deșeurilor și felul în care consumăm sticla, hârtia, plasticul. Din Wuhan și până în New Work, măștile de protecție, vizierele, combinezoanele și mănușile folosite au generat o prea mare cantitate de plastic, iar industria reciclării e în decădere în unele țări.

În România, 200.000 tone de sticlă sunt vândute în fiecare an, cantitate din care un procent prea mic ajunge să fie reciclat, iar fiecare român produce mai bine de 180 de kilograme de deșeuri. Lipsa reciclării, consumul ridicat de plastic, sticlă și hârtie, alături de un context pandemic nu generează decât un singur lucru: incertitudinea viitorului.

Stăm acasă și consumăm mai mult. Prea mult.

În Statele Unite, primele 3 luni de pandemie au produs o cădere cu 60% în rândul produselor reciclate. Pandemia a venit ca cea mai lungă perioadă din istorie în care am fost izolați la domiciliu, așa că am consumat mai mult: mai mult suc în sticle de plastic, mai multe cereale în același ambalaj, mai mult dezinfectant îmbrăcat tot în plastic. Dar am reciclat mai puțin.

Dincolo de lipsa culturii legate de reciclare, birocrația e inamicul principal când vine vorba de reciclare. Ne petrecem viața printre hârtii, iar procesul de reciclare birocratic ne face să dăm skip colectării selective, reutilizării și reciclării. Dar aerului curat nu vrem să îi dăm skip. Poluarea Planetei e un proces continuu și amplificat, pe care îl putem încetini doar consumând mai puțin (dar mai bine) și reciclând mai mult – adică tot ce consumăm și poate fi reciclat.

Aerul curat, încotro? Reciclarea în era fragmentată de COVID-19

Soluții moderne pentru probleme moderne

Dacă înainte nu puneam sub semnul întrebării birocrația, pentru că știam că nu putem face lucrurile altfel, digitalizarea societății în care trăim ne face să vrem mai mult de la tot ce ne înconjoară, inclusiv de la reciclare. În lipsa hârtiilor și proceselor anevoioase, suntem tentați să reciclăm, pentru că ne rămâne mai mult timp de calitate pe care îl putem petrece în tihnă. De exemplu, platforma pentru reciclare EcoTree vine ca o ancoră digitală în industria reciclării moderne – un proiect ambițios și inovativ, care simplifică la maximum procesul pentru reciclarea plasticului, sticlei sau pentru reciclarea hartiei.

EcoTree este un serviciu de tip cloud, o platformă deschisă, în care orice persoană fizică sau companie, fie generator de deșeuri sau colector/valorificator să poată administra ușor și eficient acțiunile de reciclare.

Platforme de “waste management” sau software în general, care și-au propus să digitalizeze reciclarea mai există, însă noi vrem să realizăm un ecosistem digital comun, deschis, unde să își poată da întâlnire atât cei care “predau”, cât și cei care “colectează”. Abordarea este similară cu a companiilor de taxi, rezervări hoteliere, food delivery, sperăm ca și succesul lor să ne urmeze (Uber, AirBNB, FoodPanda, etc.

Simplu spus, vrem să facem să fie foarte ușor să ai grijă de mediul înconjurător.

Când scuzele nu mai există, reciclarea începe

Printr-un hub digital dedicat reciclării, procesul simplificat devine de-a dreptul necesar și rămânem datori să reciclăm azi, pentru ca mâine să respirăm un aer mai curat. Acum, mai mult ca oricând, trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru acel mai bine la care am visat; în context pandemic, vrem să respirăm aer curat și proaspăt, care să ne amintească că suntem în siguranță. Reciclarea digitalizată vine ca un pas uriaș către o Lume mai puțin poluată, fără compromisuri – reciclare eficientă în lipsa birocrației.



Aerul curat, încotro? Reciclarea în era fragmentată de COVID-19 publicat: 2021-03-19T19:49:34+03:00, actualizat: 2021-03-19T19:49:34+03:00 by România Blog