Travertinul, o piatră naturală cu alură luxuriantă

Aţi ajuns la partea de finisaje şi vă doriţi ceva special? Sunteţi interesat de un design interior ceva mai aparte? Una dintre soluţiile ce ies din tiparul comun este utilizarea travertinului, un material foarte interesant a cărui utilizare vă poate face casa unică şi de invidiat. Înainte de a face achiziţia următoare haideţi să elucidăm câteva dintre misterele travertinului şi să aflăm secretele ce-l fac atât de faimos …

Mai întâi de toate trebuie să ştiţi că travertinul este o rocă naturală sedimentară ce se formează în preajma izvoarelor termale bicarbonatate. Aceasta rocă poroasă de calcar se găseşte în natură în două variante: compactă şi poroasă. Travertinele compacte sunt mai dense, au o formă stratificată şi sunt cunoscute şi sub denumirea de marmură onyx, iar travertinele spongioase poroase sunt în general mai albe, mai uşoare, acestea fiind cunoscute şi sub denumirea de tufuri calcaroase.

Travertin mat

Frumuseţea naturală este adusă în construcţii sub formă de piatră naturală prelucrată pentru cele mai largi utilizări. Orice aplicaţie poate fi pusă în practică, de la elementarele pietre de construcţii şi până la placarea faţadelor, de la placarea pereţilor interiori şi a pardoselilor până la scări şi trepte, mozaicuri, chiuvete şi cădiţe, blaturi de bucătărie şi baie, pavele, terase, balcoane, piscine etc. Este bine de ştiut că plăcile de travertin fiind tăiate din piatră naturală nu vor avea niciodată acelaşi model, oricare două plăci nu vor fi identice şi nici nu vor exista zone identice pe o suprafaţă mare, cu alte cuvinte modelul este absolut unic.

Travertin lucios

Travertinul poate fi utilizat atât în formă poroasă naturală cât şi prelucrat prin închiderea porilor cu praf de ciment, în acest caz rezultând după şlefuire şi lustruire o suprafaţă foarte fină asemănătoare cu a marmurei. Din fericire acest tip de rocă aparte poate fi achiziţionat foarte uşor fiind comercializat în diverse variante de prelucrare şi finisare, pentru exterior sau interior, în variante mate, lucioase, polisate, periate şi antichizate. Reţineţi că plăcile mai groase sunt mai rezistente la trafic, şocuri mecanice şi îngheţ-dezgheţ. Pentru impermeabilizare trebuie să achiziţionaţi o soluţie concentrată, ce vă va ajunge în proporţia de 1 litru la 15 metri pătraţi, pe care care o veţi aplica cu ajutorul unei cârpe albe şi moi pe suprafaţa plăcilor.

Travertin periat

Pregătirea şi montajul travertinului nu ridică niciun fel de probleme. Această piatră naturală este un material foarte maleabil iar tăierea sa se va face fără probleme. Veţi obţine uşor toate formele necesare montării, chiar dacă aveţi de-a face cu un design mai creativ şi proporţional mai dificil. Designul permite diverse combinaţii coloristice interesante, tonurile predominante fiind în general calde. Culorile pot varia de la culoarea grânelor la cea a pământului, de la culoarea gălbuie la cea brună. Toate aceste calităţi şi proprietăţi, durabilitatea şi versatilitatea sa, atrag în egală măsură atât interesul şi aprecierea clienţilor, cât şi simpatia arhitecţilor şi profesioniştilor în domeniu.

Travertin polisat

După montarea travertinului conform designului propus, cu siguranţă veţi fi încântat de frumuseţea sa ani buni la rând. Travertinul cu alura sa luxuriantă vă va bucura, la orice pas şi în orice moment, atingându-l şi admirându-l într-o ambianţă extrem de plăcută. Ochii cunoscătorilor îl vor remarca imediat, travertinul fiind o piatră naturală faimoasă în primul rând pentru eleganţa subtilă şi caracterul estetic somptuos …Travertinul, o piatră naturală cu alură luxuriantă publicat: 2014-08-23T07:55:36+03:00, actualizat: 2020-02-16T18:10:35+03:00 by România Blog