Românii, iarăşi insultaţi de către francezi

„Un subiect de la Bacalaureatul francez îi insultă pe români”, atrage atenţia unul dintre principalele sindicate franceze din Educaţie.

Subiectul de la BAC-ul francez, care a provocat noi controverse, este următorul: 

„Prezentaţi formalităţile pe care trebuie să le îndeplinească un marochinier care vrea să îşi protejeze timp de 20 de ani marca de falsificatorii care operează în România”.

Ambasada României la Paris a înaintat o scrisoare de protest către ministrul francez al Educaţiei naţionale, prin care solicită prezentarea de scuze şi sancţionarea celor responsabili.

Reprezentanţii sindicatului UNSEN – CGT Educ’action au dat imediat o replică:

„Subiectul şi întrebarea pusă nu necesitau această menţionare a României. În loc să aducă indicii pe subiect, această menţionare este insultătoare la adresa românilor, care se văd, din nou, stigmatizaţi, după propunerile jignitoare ale guvernului precedent”, se spune în comunicatul sindicatului francez.

Şi la Bucureşti au apărut primele reacţii.

„Într-adevăr este revoltător şi este stupid. Nu te aştepti ca nişte subiecte care ar fi trebuit avizate de ministerul învăţământului francez. Este absolut stupid. Un astfel de enunţ, care evident este jignitor. Nu-mi dau seama cum a putut fi alcătuit de un profesor.” – Adrian Cioroianu.

Ministerul reiterează că respinge cu fermitate orice formă de discriminare, stigmatizare colectivă şi xenofobie, precum şi utilizarea de mesaje sau stereotipuri cu caracter discriminatoriu la adresa cetăţenilor români.

„Considerăm că astfel de manifestări riscă să genereze o atitudine ostilă la adresa românilor, prin propagarea către publicul larg a unor percepţii negative care se răsfrâng asupra unei întregi naţiuni”, precizează MAE. – romanialibera.ro

Cum este posibil ca într-o ţară cu pretenţii cum este Franţa, culmea! iubită de cetăţenii români, a cărei limbă se învaţă încă din primii ani de şcoală în România, cu importante şi vechi relaţii economice cu România, de la emisiunile de umor şi până la cel mai înalt nivel al educaţiei … să se nască asemea acte de ură exprimate generalizat, voluntar şi public … împotriva românilor ?Românii, iarăşi insultaţi de către francezi publicat: 2012-06-23T16:01:48+03:00, actualizat: 2020-02-16T18:10:37+03:00 by România Blog