Medierea sau împăcarea cu propria fiinţă

Fiecare dintre noi este centrul propriei lumi dar nu si a celuilalt, fiecare dintre noi este muritor in lumea lui insa vesnic si nemuritor in lumea celuilalt prin pacea si lumina revarsata din propria nemurire.

E bine sa ne amintim ca atunci când suntem in conflict cu cineva, suntem in conflict cu noi insine.

Conflictul este o stare existenta, prezenta in tot ce este viu, care administrat corect poate fi constructiv, poate scoate la lumina noi trairi, noi dorinte, noi moduri de viata.

Medierea e una din formele care ajuta persoana aflata in conflict sa constientizeze si sa schimbe gindurile si comportamentele distructive in gânduri si comportamente constructive, sa faca pace cu propria fiinta pentru a servi model adversarului.

Atunci când fiecare dintre noi intra in pace cu „eul” propriu dincolo de materie (de corpul fizic) se formeaza un zid protectiv, iar cel definit de noi „dușman” nu mai ramane un dusman, ci un pamantean cu care am ajuns in conflict fie unei carente proprii de a intelege dorintele si nevoile celuilalt, sau fie datorita unei „grabiri” in umbra careia uitam pretul aprecierii si respectului fata de semenul nostru.

Nu de putine ori am omis a spune multumesc crezand ca celalalt oricum va intelege, am uitat sa apreciem eforturile depuse de cei din jur pentru noi, considerand ca este obligatia lor, motive serioase care de cele mai multe ori devin surse de conflict.

Intrebarea este cand acestea declanseaza conflictul ?

Momentul este clar-atunci cand cei care ne-au adus atatea bucurii nu le mai aduc sau din contra ne aduc necazuri. Este momentul care ne trezeste atentia, este starea ce ne da desteptarea constiintei de sine, e momentul unei dezordini care ordoneaza lucrurile dupa noul mers al vietii.

Noi de cele mai multe ori credem conflictele doar trairi negative insa nu de putine ori au efect pozitiv sau servesc ca punti de trecere spre o noua etapa de crestere si dezvoltare a propriei noastre fiinte. Conflictele ne creaza spatiul prin care noi privim catre noi insine. Ele reprezinta oglinda in care noi ne reflectam ca fiinte invinse de moarte, si asa cum pana la urma ramanem doar simpli trecatori prin viata de ce am ramane statornici in conflict ? De ce nu ne-am ierta, de ce nu am ajunge la o intalegere pe cale amiabila si la ce bun am impartasi ura si procese interminabile cu aproapele nostru – omul? Supararea si ura purtata cuiva este pana la urma o stare a noastra nu a celuilalt, noi suntem suparati pe noi, noi ne uram pe noi, noi ne imbolnavim si ne intunecam viata propriei fiinte, ne inrobim sentimentele si ne intemnitam soarele si lumina propriei stabilitati, devenim vulnerabili, agresivi, furiosi, moment in care se declanseaza bolile somatice si cele psihice.
Toate acestea ne dau de inteles ca fiinta noastra vrea pace, vrea liniste si vrea lumina, fiinta noastra vrea ca locul ei sa nu fie umbrit de ura ci de dragoste, ca mandria, invidia, aroganta si toate suratele lor sa ocupe alte terenuri decit cele omenesti. Deci e bine sa retinem ca medierea este tehnica ce ne impartaseste arta impacarii cu propria fiinta, este legea de aur pe care se bazeaza acordul sau intalegerea. Numai prin mediere putem ajunge la o intalegere definitiva sau la o pace eterna.

Astfel punand lucrurile vom intelege ca cel cu care suntem in conflict suntem tocmai noi, noi suntem insa si cel cu care urmeaza indiferent de pierderi sa ajungem la o intelegere, sa facem pace.

Aici orice pierdere ar fi, este mult inferioara castigului si impacarii cu sine sau acceptarii neconditionate. A te impaca si a face pace in propriul suflet este echivalent cu a castiga sanatate si multumire, care cantaresc mult prea mult in comparatie cu orgoliul sau orice alta pierdere de natura materiala. Eu sunt cel care pot ajunge la pace cu mine si cu cei din jurul meu pot ramane in pace prin propria mea pace.

Acesta este rolul mediatorului de conflicte – de a va prezenta calea impacarii si de a va face sa intelegeti ca numai pe o cale amiabila putem ajunge din dusmani prieteni, numai pe o cale amiabila putem aduce in interiorul fiintei noastre, in interiorul familiei noastre, in interiorul mediului nostru de munca si in cel din afara intelegerea si pacea. Prin ura, prin dusmanie, prin razboaie cotropim nu obtinem, pierdem nu castigam.

Castigul este cel in urma caruia ramane profit, fericire, bucurie, multumire iar toate acestea le puteti obtine numai prin tehnica medierii pe care eu o definesc – terapia pacii.

Autor: Mediator Jenunchi DjulietaMedierea sau împăcarea cu propria fiinţă publicat: 2012-02-23T15:51:15+03:00, actualizat: 2020-02-16T18:10:38+03:00 by România Blog