Ignifugarea

Cu toţii ştim că spaţiile în care locuim şi ne desfăşurăm activităţile trebuie să ne confere siguranţă şi protecţie. Riscul de incendiu este unul real şi ne poate pune oricând viaţa în pericol. Cea mai bună măsură pentru a preveni o catastrofă este tratamentul de ignifugare.

Ce presupune tratamentul de ignifugare?

Cu ajutorul ignifugării se poate spori rezistenţa la aprindere a unui material sau a unei clădiri pentru o anumită perioadă de timp. Ignifugarea este o măsură care minimalizează riscurile în cazul unui incendiu, dar asta nu înseamnă că vor fi excluse şi alte măsuri de prevenire a acestuia: instalaţii de stins incendii, instalaţii de semnalizare şi mijloace de primă intervenţie.

Incendiu

Ignifugarea nu va face materialul tratat imun 100%, materialul se va aprinde mai greu şi nu va mai arde în momentul în care sursa incendiului este îndepărtată. Încetinirea vitezei de ardere este un avantaj crucial pentru că poate conferi timpul necesar pentru stingerea cu succes a incendiului de către un echipaj de pompieri.

Când este recomandat să se facă ignifugarea?

1. Ignifugarea este recomandat să se facă în special la construcţiile noi, sau în cadrul spaţiilor unde se desfăşoară anumite activităţi care implică prezenţa unui număr mare de materiale inflamabile. Ignifugarea unui imobil sau a unei clădiri poate reduce costurile unei construcţii, fără a se mai apela la alte măsuri de protecţie anti foc extrem de costisitoare.

2. Un alt moment prielnic pentru ignifugare este atunci când se fac lucrări de modificare a unei clădiri. În acest fel se pot trata cu uşurinţă anumite materiale situate în locuri greu accesibile. O ignifugare executată corect poate reduce chiar şi costurile încheierii unei poliţe de asigurare.

3. Tratamentul de ignifugare are efect doar pentru o anumită perioadă de timp. De aceea este foarte important ca atunci când perioada ajunge la final să se facă o altă ignifugare. În acest fel starea de siguranţă a clădirii se va menţine în permanenţă.

Ignifugare

Ignifugarea este recomandată în special pentru materialele care se aprind extrem de uşor. Din această categorie fac parte: lemnul, celuloza, anumite lacuri care se aplică pe suprafeţe precum parchet sau duşumea.

Există patru categorii care ne indică modul de comportare la foc al materialelor:
– C1 – practic neinflamabile;
– C2 – dificil inflamabile;
– C3 – mediu inflamabile;
– C4 – uşor inflamabile.

Unde este obligatorie ignifugarea?

Ignifugarea este obligatorie pentru construcţiile din lemn, lemnul fiind inclus în categoria C4 de risc. De regulă lemnul se tratează la suprafaţă ori în masa materialului cu substanţe inhibatoare de flacără (substanţe ignifuge).



Ignifugarea publicat: 2015-10-27T06:55:19+03:00, actualizat: 2020-02-16T18:10:34+03:00 by România Blog