Destinaţii turistice: Cipru, o insulă cu istorie ce rar ţi-e dat să auzi!

Cipru, o insulă cu istorie ce rar ţi-e dat să auzi!

Dacă vă doriţi anul acesta o călătorie într-o zonă caldă şi unde să aveţi multe obiective de vizitat, atunci puteţi lua în calcul Ciprul. Aici iernile sunt foarte calde iar zilele sunt însorite peste 320 zile pe an! Pe lângă binecuvântarea vremii calde, Cipru se mai remarcă printr-o istorie rar întâlnită!

Încă de acum 5 mii de ani, insula a fost locul de naştere al civilizaţiei greceşti miceniene, pentru a fi mai apoi invadată, de-a lungul timpului, de asirieni, fenicieni, perşi şi romani. Apoi insula a ajuns sub dominaţie franceză, veneţiană, otomană, britanică, apoi a devenit independentă, apoi s-a divizat în două: o parte greacă şi un turcă. Toate acestea şi-au lăsat amprenta asupra civilizaţiei locale, făcând din Cipru la ora actuală un loc cu religii diferite, limbi diferite şi tradiţii complexe.

Nenumăratele obiective turistice încărcate cu istorie deosebită, de care probabil nici nu aţi auzit, trebuie să devină destinaţii obligatorii pentru următoarea vacanta in Cipru. Treceţi aşadar în itinerariul dumneavoastră, localităţile Kyrenia, Kourion, Kolossi, Paphos şi nu numai, şi vizitaţi ruinele celebre pe care vi le recomandăm în continuare.

Castelul Sfântul Ilarion din Kyrenia

Ruinele castelului Sfântul Ilarion din Kyrenia constituie un obiectiv deosebit, fiind situat la altitudinea de 732 metri! De acest castel se leagă mitul zânei care vrăjea ciobănii ce se pierdeau în zonă, dar şi purificarea muntelui de către călugărul Ilarion, care surd fiind le-a ţinut piept demonilor păgâni ce bântuiau muntele cu ţipetelor lor înfricoşătoare.

Castelul Sfântul Ilarion din Kyrenia

Fortificat de bizantini în secolul XI, castelul a fost cucerit cu greu de Richard Inimă de Leu în 1191, apoi de-a lungul anilor a fost fortificat şi de Lusignani, a cunoscut lupta cu împăratul roman Frederick al II-lea, a fost preluat de veneţieni şi peste sute de ani de ciprioţii turci. Priveliştea de sus este extraordinară, iar ruinele vă vor întoarce în timp, începând de la pivniţele cavalerilor cruciaţi şi până la apartamentele regale, galeriile cu ferestre gotice etc.

Oraşul-regat Kourion

Ruinele vechiului oraş-regat Kourion constituie cel mai interesant site antic din Cipru, fiind situat pe o coastă, deasupra satelor învecinate, şi este ca întindere enorm! Cele mai atractive, cu colonade şi mozaicuri bine prezervate, sunt teatrul greco-roman, Templul lui Apollo Hylates, Casa lui Eustolios, Forumul, Nympheum, băile, stadionul, bazilica bizantină, cimitirul Amathus Gate, apeductele etc.

Oraşul-regat Kourion

Datând încă din epoca neolitică, cu monumente din epoca greco-romană, distrus în urma unui cutremur din secolul IV, dar reconstruit ulterior, vă oferă o întoarcere în timp emoţionantă şi o privelişte spre coastă şi Marea Mediterană de nedescris!

Castelul Kolossi

Ruinele castelului Kolossi constituie un alt obiectiv turistic pentru vacanţa în Cipru ce nu trebuie ratat. Pe teritoriul primit în 1210, cavalerii Sfântului Ioan din Ierusalim au ridicat actualul castel în anul 1454, iar existenţa sa, pe lângă cea a Cavalerilor Hospitallers, a cunoscut şi trecerea sub comanda Cavalerilor Templieri.

Castelul Kolossi

Tot aici s-a desfăşurat de-a lungul anilor, producerea zahărului pentru export în Evul Mediu şi producerea vinului dulce tradiţional Commandaria, cel mai vechi vin din lume, a cărui denumire şi producţie au rămas neschimbate timp de aproape 1 mileniu!

Mormintele regilor din Paphos

Printre numeroasele obiective din Paphos se numără şi Mormintele Regilor datate din secolul IV î.Hr., o necropolă de mari dimensiuni unde au fost înmormântaţi aristocraţii şi înalţii oficiali ai vremurilor de atunci.

Mormintele regilor din Paphos

Mormintele în formă de case de locuit scot la iveală coloane, fresce şi amfore străvechi.

Parcul arheologic Kato din Paphos

Deşi lista poate continua foarte mult, ne vom opri la un alt parc arheologic faimos, parcul Kato din Paphos. Localizată tot în apropierea mării, zona arheologică Kato Paphos cuprinde monumente din Evul Mediu şi situri din perioada romană, extrem de interesante!

Parcul arheologic Kato din Paphos

Vacanţa în Cipru trebuie să includă aşadar şi vizite la celelalte obiective din Kato Paphos precum: Odeonul, Agora, fortul Saranta Kolones, Asklepieion, templul închinat Zeului Medicinei şi, nu în ultimul rând, la cele 4 vile romane: Casa lui Dionysos, Casa lui Tezeu, Casa lui Aion şi Casa lui Orfeu.Destinaţii turistice: Cipru, o insulă cu istorie ce rar ţi-e dat să auzi! publicat: 2018-10-01T10:09:49+03:00, actualizat: 2020-02-16T18:10:33+03:00 by România Blog