Dauna pe asigurarea auto?

Astăzi vreau să vă lămuresc, probabil (nu) aţi trecut prin astfel de situaţii şi este bine să ştiţi dinainte ce şi cum. Eu am un prieten care a avut astfel de probleme şi pot să spun că am învăţat multe în toată perioada asta.

Este vorba despre sistemul bonus-malus şi cum vă influenţează el tariful la asigurarea rca.

Chiar dacă nimeni nu îşi doreşte, există posibilitatea să îţi meargă şi prost şi să fii implicat într-un accident, produs din vina voastră.

Iată ce ar trebui să ştii despre sistemul bonus-malus. În primul rând, este foarte important să ai în vedere faptul ca nimeni nu poate să îţi modifice clasa bonus-malus în momentul emiterii poliţei de asigurare. Nici brokerul, nici angajatul de la o societate de asigurare unde îţi închei poliţa nu poate să introducă ce clasă bonus-malus ai vrea tu sau el. Sistemul este automatizat.

Asigurare-RCA

Hai  să spunem că ai B0 la maşina asta (clasa cu care porneşte orice maşina nouă) şi ai un accident. Anul viitor pe următoarea poliţă o sa treci la M4, ceea ce înseamnă o penalizare de 40%. Dacă nu eşti atent şi mai faci unul în acelaşi an, vei sări la M7, ceea ce duce la o majorare a tarifului de 80%, iar dacă ai mai multe daune, vei plăti dublu, penalizarea fiind de 100%.

Prin sistemul bonus-malus s-a încercat responsabilizarea soferilor pentru că sincer, conduci parcă mai prudent când te gândeşti că poţi plăti şi 1000 RON ca şi persoană fizică dacă ai avut daune.

Prietenul meu a simţit pe pielea lui cum este să ai două daune şi cum este să plăteşti o sumă exorbitantă pentru rca. Să stiţi că nu contează că dauna a fost minoră. Poate doar i-aţi zgâriat vopseaua şi atât. Asta nu va atrage o penalizare mai uşoară. Tot în aceeaşi clasă bonus-malus v-aţi încadra cu unul care a făcut o maşină daună totală. Pur şi simplu nu a fost conceput în modul ăsta sistemul. Din păcate trebuie să plăteşti la fel de mult pentru o bară sau un mâner zgâriat ca şi pentru o distrugere totală a maşinii.

Puteţi face sesizări la CSA, dar din păcate nimeni nu vă poate ajuta în vreun fel. Amicul meu a avut două daune, minore de-a dreptul. La una dintre ele a dat doar cu spatele şi a lovit o motocicletă parcată, pe care nu a văzut-o. Închipuiţi-vă că nu a fost mare lucru, dar proprietarul a vrut rca-ul şi de aici a pornit totul.

Ce pot să vă sfătuiesc este să aveţi mare grijă pentru că nu merită să ajungeţi să plătiţi pentru o asigurare rca cât aţi plăti pentru un Casco.



Dauna pe asigurarea auto? publicat: 2021-07-23T18:00:59+03:00, actualizat: 2021-07-23T19:28:22+03:00 by România Blog