Ce sunt televizoarele Ultra HD şi ce înseamnă 4K

Adesea când cumpărăm un televizor nou, începem prin a ne inventaria necesităţile şi pretenţiile, apoi căutăm în oferta curentă cele mai ieftine televizoare ce corespund criteriilor stabilite. Pornim desigur de la mic la mare şi de la slab la performant, oprindu-ne cam pe acolo unde ne permite preţul. În cazul televizoarelor actuale ajungem adesea la categoria Ultra HD, unde vedem şi notaţia 4K, iar acest lucru parcă învăluie în mister televizorul dorit. Pentru a nu rata un aparat bun, este bine să aflaţi din timp ce înseamnă aceste caracteristici şi notaţii…

Ce înseamnă Ultra HD?

Pentru televizoare, în ziua de azi, Ultra HD înseamnă ceva „de ultimă generaţie”. Dacă ne-am cam obişnuit cu toţii ce înseamnă HD şi Full HD, este momentul să ştiţi că televizoarele Ultra HD au performanţe net superioare. Înalta Definiţie a anilor precedenţi începe să rămână în urmă, iar noua rezoluţie uriaşă Ultra HD îi va lua locul rapid. Ce înseamnă în cifre Ultra HD? Înseamnă peste 8 milioane de pixeli, dispuşi într-o matrice de 3840 coloane şi 2160 de linii, adică de 20 de ori mai mult decât vechiul televizor cu tub!

Televizoare-Ultra-HD-4K-Comparatie

La o asemenea anvergură de pixeli, televizorul necesită un procesor capabil şi performant pentru gestionarea lor şi nu oricum, ci cu viteză mare! Aşadar, pe lângă imaginea de o claritate extremă, veţi avea şi garanţia deţinerii unui procesor rapid şi de ultimă generaţie în interiorul televizorului. Restul dotărilor, în aceste condiţii de claritate şi viteză, vor completa la maxim plăcerea utilizării unui nou televizor Ultra HD.

Ce înseamnă 4K?

Dacă Ultra HD semnifică la o primă vedere „definiţie ultra înaltă” sau „imagine foarte clară”, notaţia 4K în schimb semnifică tot la o primă vedere „rezoluţie de 4 ori mai mare”. Pentru avansaţi, 4K este realmente o rezoluţie şi mai mare, de 4096 x 2160 pixeli, aceasta fiind utilizată în Digital Cinema. Pentru televiziuni şi consumatori în schimb, rezoluţia reală este de 3840 x 2160, adică un pic mai mică, formatul fiind denumit Ultra HD. Nu vă bateţi însă capul cu asemenea detalii, este aproape acelaşi lucru, prin 4K s-a dorit a se evidenţia mai clar saltul calitativ major de la televizorul Full HD şi aşa destul de performant, la noul televizor Ultra HD ce are acum o rezoluţie de 4 ori mai mare!

Televizor-Ultra-HD-4K-Philips

Televizoare Ultra HD 4K

Vestea bună este că aceste televizoare au pătruns puternic pe piaţă, preţurile sunt în scădere în ultima vreme şi apar tot mai des televizoare ieftine Ultra HD 4K. Un asemenea exemplu este televizorul Philips 43PUH4900/88, care la diagonala de 109 centimetri costă undeva sub 1800 lei şi, aşa cum spuneam anterior, fiind un televizor Ultra HD de ultimă generaţie, acesta beneficiază totodată şi de alte noi tehnologii conexe precum Upscaling Ultra Resolution, Micro Dimming, Pixel Plus Ultra HD, toate acestea contribuind la o imagine de calitate maximă.Ce sunt televizoarele Ultra HD şi ce înseamnă 4K publicat: 2016-02-19T16:05:50+03:00, actualizat: 2020-02-16T18:10:34+03:00 by România Blog