Castelul Bran – O frumoasă istorie de sute de ani!

În fiecare an, după 1-2 vizite pe litoral este bine să ne terminăm vacanţa vizitând diverse obiective turistice. Adesea luăm prin sondaj site-urile de turism şi căutăm noi obiective pe care să le vizităm. Aşa am ajuns la un vechi castel din centrul ţării, pornind de la o sugestie de relaxare împreună cu familia găsită pe vacanta.ro. Castelul Bran este unul dintre frumoasele castele ale României. Celor dornici de o întoarce în timp, le recomandăm o vizită la acest castel vechi, înnobilat atât de istoria sa cât şi de frumuseţea locului. Povestea sa se întinde pe durata a sute de ani, iar dacă nu o cunoaşteţi vă invităm chiar acum la o lectură extrem de plăcută şi interesantă…

Să începem cu timpul dinaintea începutului… când castelul Bran nici nu exista. Se spune că prin anul 1211, pe acele locuri a fost ridicată mai întâi o fortăreaţă de către cavalerii teutoni, care au primit Terra Borza (Ţara Bârsei) de la regele Andrei al II-lea al Ungariei, cu scopul de a apăra latura sud-estică a Transilvaniei împotriva migratorilor cumani şi pecenegi.

După doar câţiva ani însă, cavalerii teutoni au fost izgoniţi, iar istoria face un salt până în anul 1377, când regele maghiar Ludovic cel Mare (Ludovic I de Anjou) acordă locuitorilor oraşului Kronstadt (Braşov) privilegiul construirii unui castel. Este momentul începerii construcţiei castelului Bran, cunoscut pe parcurs şi sub denumirile: Dietrichstein, Törzburg, Törcsvár şi Turciu.

Castelul-Bran-1

Construcţia este finalizata în anul 1388. Măiestria concepţiei şi realizării ne încântă şi în ziua de azi, fiind construit pe o stâncă abruptă şi având o vedere excepţională spre dealurile învecinate. Castelul a avut atât rol de vamă cât şi rol de fortăreaţă împotriva extinderii Imperiului Otoman. În castel locuiau soldaţi de profesie mercenari, iar mai târziu briganţi şi balistari englezi. Cum regele îndemnase saşii să construiască acest castel, de regulă tot din rândul lor alegea castelanul Branului. Treptat, rolul castelului a crescut iar comandantul castelului a ajuns să deţină titlul de vice-voievod al Transilvaniei…

În anul 1407, Sigismund de Luxemburg oferă castelul Bran domnitorului Ţării Româneşti, Mircea cel Bătrân. Acesta a fost oferit cu titlul de feudă, în schimbul loialităţii aliatului sau, dar şi pentru a se retrage în el în cazul unui atac otoman. Situaţia nu a durat mult deoarece, după moartea voievodului în 1419, în instabilitatea politică din Ţara Românească, Sigismund preia din nou castelul şi îl încredinţează principilor Transilvaniei.

Frumoasa istorie a castelului continuă cu nume mari. În anul 1441, Iancu de Hunedoara îi înfrânge la Bran pe turcii care încercau să atace Transilvania. În interes strategic, Principele Transilvaniei Iancu de Hunedoara întăreşte privilegiile acordate braşovenilor de Mircea cel Bătrân şi Sigismund, pentru a primi sprijinul saşilor la graniţă.

Vlad Ţepeş a fost însărcinat de principii Transilvaniei să apere graniţa împotriva otomanilor. În timpul celor două domnii ale sale, cât şi între acestea, Vlad Ţepeş a fost aliat îndelungat al Branului şi Braşovului. Istoria a consemnat însă şi un moment în anul 1459 când neiertătorul Ţepeş a trecut prin Bran şi a atacat Braşovul, pedepsind saşii care cereau taxe tot mai mari şi unelteau împotriva sa.

Castelul-Bran-3

Anii următori aduc diverse aspecte economice. În 1498 saşii cumpără pentru prima dată castelul pentru 10 ani, cu 1000 florini, de la regele Vladislav al II-lea Jagello, şi intră în posesia veniturilor bănoase ale vamei. După multiple prelungiri ale contractelor de folosinţă încheiate cu principii Transilvaniei, Castelul Bran ajunge să fie vândut braşovenilor pentru prima dată în anul 1651, printr-un act de vânzare-cumpărare încheiat cu principele Gheorghe Rackoczi al II-lea. Vânzarea este recunoscută chiar şi în timpul Imperiului Habsburgic din 1691.

Un asemena castel, expus războaielor dar şi intemperiilor, a suferit de-a lungul timpului multiple deteriorări precum o explozie a pulberăriei în 1593, o furtună puternică ce a distrus acoperişurile în 1617, stricăciuni din timpul revoluţiei de la 1848, sau din timpul războiului ruso-turc din 1877 etc. Pe parcurs au fost renovate: turnul porţii, turnul rotund şi donjonul între anii 1613-1629, turnul nordic al castelului în 1723, iar în anul 1886 s-au făcut ample lucrări de restaurare.

Începând cu anul 1836 castelul Bran îşi pierde treptat din importanţa militară şi comercială, deoarece graniţa Austro-Ungariei este mutată, iar castelul nu mai este punct de vamă şi de graniţă. Păstrează doar o funcţie administrativă până în anul 1888 când este cedat ocolului silvic. Ani buni prestigiul castelului scade, acesta fiind locuit doar de brigadieri silvici şi de pădurari.

În anul 1920 însă, castelul intră în posesia Reginei Maria, fiind oferit acesteia de către cetăţenii Braşovului, ca urmare a unei hotărâri a consiliului orăşenesc condus de primarul Karl Schnell. Hotărârea a fost unanimă, ca semn de apreciere al marii regine ce era iubită de populaţia întregii ţări. Soarta castelului a fost schimbată radical.

Castelul-Bran-4

Devenind reşedinţă regală, castelul a fost restaurat şi reamenajat cu stil de către regina Maria până în 1932. Lucrările au fost coordonate de acelaşi arhitect ceh Karel Liman, care proiectase şi castelele Peleş şi Pelişor. Au loc şi lucrări de aducţiune a apei din izvoare naturale, de iluminare a castelului de la o centrală hidroelectrică, de amenajare a unui parc englezesc cu 2 iazuri şi a unei case de ceai, de instalare a unui lift, de construire a unei case pentru musafiri, a unei biserici de lemn, a locuinţelor pentru personal, a grajdurilor şi garajelor etc.

După moartea reginei Maria în 1938, principesa Ileana moşteneşte castelul până când aceasta este silită să părăsească ţara în 1948. Din 1956 castelul este transformat în muzeu de către autorităţile comuniste. După restaurarea începută în 1987, castelul se redeschide ca muzeu şi în perioada postcomunistă, până în anul 2009 când este retrocedat moştenitorilor legali ai Principesei Ileana de România şi ai Arhiducelui Anton de Austria.

Castelul-Bran-5

Aşadar, vreodată când în vacanţa dumneavoastră veţi avea drum şi veţi vizita castelul Bran, amintiţi-vă de fiecare etapă a lungii sale istorii de sute de ani, cu semnificaţia, utilizarea şi oamenii care l-au locuit în fiecare moment al existenţei sale.Castelul Bran – O frumoasă istorie de sute de ani! publicat: 2016-08-13T18:06:49+03:00, actualizat: 2020-02-16T18:10:34+03:00 by România Blog