Când trebuie să înceapă formarea profesională?

Cu toţii trecem prin viaţă, desigur pas cu pas, trăind experienţa fiecărei vârste, cu avantajele şi dezavantajele ei.

În domeniul profesional însă, indiferent de vârstă! auzim tot mai des afirmaţia „dacă mi se dă un loc de muncă, eu muncesc…”. O întrebare se naşte imediat şi acesta va fi subiectul abordat astăzi: Tu ce oferi şi cum te-ai pregătit pentru angajare?

Te afli în căutatea unui job şi găseşti locuri de muncă în diverse domenii precum contabilitate, inginerie, arhitectură, chimie, cercetare, educaţie. Un asemenea loc de muncă trebuie căutat după ce încă din copilărie te-ai pregătit pentru el, după ce ai simţit că ai reale aptitudini în acel domeniu, după ce ai testat dacă ai răbdare şi doar dacă înţelegi cam cum se va desfăşura viaţa ta la noul loc de muncă. Atunci când vei fi pregătit şi îţi va plăcea ceea ce faci, găsirea unui loc de muncă nu va fi o problemă!

În actuala criză economică se manifestă ca efect şi o criză a locurilor de muncă, dar lucrurile trebuie privite mai din urmă, şi anume în momentul formării şi pregătirii profesionale a fiecăruia.

Îmi amintesc în anii copilăriei mele, e drept în vechiul regim, toţi copiii aveau o îndeletnicire: unii experimentau electronica, alţii migăleau la aeromodele, alţii învăţau câte un instrument muzical. Era loc de formare profesională pentru toţi, pentru oricine şi oricum.

Când trebuie să înceapă formarea profesională?

Astăzi, locul de muncă găsit tot mai greu se datorează cumva şi lipsei acestor pre-calificări, tinerii nu mai sunt sprijiniţi şi chiar nu-şi mai dau interesul în a-şi consuma energia cu asemenea lucruri, din păcate.

Pornind de la realitatea existentă, pentru viitor, cine doreşte să „construiască norocul” copilului său, trebuie să înceapă formarea profesională a acestuia cât mai devreme posibil, de la vârsta fragedă chiar, prin joacă, teste, simulări şi să continue treptat prin lectură, studiu, experimente, până în momentul când adevărata calificare profesională va desăvârşi noul profesionist.

Pentru acest final, copiii trebuie îndrumaţi şi sprijiniţi de către parinţi încă din copilărie, pentru o viaţă uşoară, a lor şi a noastră, a tuturora!



Când trebuie să înceapă formarea profesională? publicat: 2021-10-07T07:13:23+03:00, actualizat: 2021-10-07T08:48:45+03:00 by România Blog