Amenzile şi cum gândesc românii

Pe scurt: Ministerul Afacerilor Interne doreşte modificarea Codului rutier cu înăsprirea sancţiunilor acordate. Unii cetăţeni sunt de acord, alţii nu.
Dezbaterea este absolut normală şi cu această ocazie mai aflăm şi noi (din comentariile lor) cam cum gândesc românii atunci când vine vorba de circulaţie şi amenzi.

1. Ce ziceau românii PÂNĂ AZI:

– Sunt foarte mulţi cei care nu respectă regulile de circulaţie şi nu păţesc nimic.
– Cei cu maşini scumpe, şmecherii cu bani şi cu pile îşi fac de cap pe şosele.
– De ani de zile aşteptăm ordine pe străzi. Afară dom’le nu-i varză ca la noi, acolo e disciplină, iar poliţistul este respectat !
– Prea mulţi oameni mor, trebuie să se facă ceva !

2. Ce zic românii care NU SUNT DE ACORD cu noile amenzi:

– Cum să dai amenzi de circulaţie de 10 ori mai mari decât salariul mediu pe economie ?
– Cum să dea amezi de 7.500 RON când peste 60% din autovehicule sunt sub această valoare ?
– Cuantumul amenzilor trebuie să fie suportabil de oricine că să poată fi încasate şi sancţiunea să îşi atingă scopul.
– Nu se gândesc că alţii trăiesc din şoferie şi asta le este meseria. Ce fac le iau pâinea din mână ?
– 7.500 lei pentru unul cu un Logan e o avere faţă de altul cu un Mercedes, amenzile ar trebui puse şi după venituri, nu la toţi la fel.
– De fapt ei vor să mărească şpaga …

3. Ce zic românii care SUNT DE ACORD cu noile amenzi:

– Educaţia se face atacând omul matur acolo unde doare mai tare: la buzunar.
– În America, cei prinşi băuţi la volan plătesc minim 1000 de dolari amendă şi rămân pietoni până la 5 ani.
– Să le pună 500 de salarii punctul de amendă … atunci sigur va şti lumea de frică … la câte lichele sunt pe drumuri, personal le-aş lua venitul pe un an de zile şi le-aş retrage definitiv permisul … e de ajuns 1 minut de şmecherie care să distrugă vieţi, vieţi în faţa cărora nicio sancţiune nu mai are valoare …
– E bună iniţiativa! Este de neconceput că unii să plătească iar alţii, mai şmecheri, nu! Greşeşti, plăteşti! Această regulă trebuie încetăţenită între balcanici !
– Sunteţi de acord cu mine când spun că tragedia de la Iaşi parcă putea fi evitată dacă şoferul ar fi avut permisul reţinut pe 3 ani atunci când nu a acordat prioritate maşinii de poliţie şi astfel 11 oameni printre care un copil de 4 ani şi unul de 14 ar fi fost în viaţă acum? Trebuie să înţelegem cu toţii că toţi avem dreptul la viaţă mai presus de orice, că nimeni nu doreşte să provoace o tragedie însă în lipsa „fricii” mai toţi tindem să nu respectăm regulile mergând pe falsa idee că „mie nu mi se întâmplă” şi astfel se produc tragedii.
– Şofatul este o activitate extrem de periculoasă, nu întâmplător regulile sunt prevăzute într-o lege amplă. Este nevoie de sancţiuni pt a stăpâni haosul în care au ajuns şoselele tocmai din cauză că până acum nu am reuşit să găsim reţeta.
– Nimeni nu va plăti fie cu bani, fie cu pierderea dreptului, dacă va respecta normele legale. Nu cred că, a respectă legea, poate fi atât de împovărător! Pierderea unei vieţi omeneşti din cauza unei conduite necorespunzătoare în trafic este un fapt ireversibil !
– Excelent proiect de lege! Sunt şofer şi ştiu că se poate întâmpla să îmi iasă în cale un pieton pe care să-l văd prea târziu pe prima bandă şi tocmai atunci să fie pe fază poliţistul, sunt conştientă că mă va costa mult amenda, însă şoferii din România asta merită, nu se vor potoli niciodată, ba chiar vor fi din ce în ce mai agresivi şi mai nenorociţi.
– Mie mi se pare ceva normal aceste amenzi, cum în alte ţări se poate la noi de ce nu? De aceea în alte ţări se respectă legile pentru că şi pedepsele sunt pe măsură, trebuia asta de mai demult pusă în aplicare.
– Amenda e imensă … dar sunt de acord cu înăsprirea sancţiunilor … ex. omori un om … că eşti tu băut sau alte belele … nu mai iei 8 ani şi cu bună purtare 6 şi cu bani daţi 3 … să faci direct 20 de ani … ca altă dată să fii conştient de cum şi ce faci la volan … trebuie sacrificată o generaţie cu pedepse cât mai aspre şi apoi restul o să vadă că nu mai e o joacă … hai mă sui beat conduc 100m fac o boacănă mă scoate tata … sau e prima abatere iau cu suspendare. Greşeşti plăteşti !
– Foarte bine, era şi timpul pentru măsuri draconice! Români dragi, cetăţeni europeni vi se pare corect ca legea să fie călcată în picioare ieftin? Credeţi voi români dragi că preţul unei vieţi nu e mai mare decât 7.500 de Ron? Vă întreb câte persoane au decedat în accidente rutiere?
– Ce ai simţi dacă copilul tău ar fi luat în plin pe trotuar de unu care şi-a pus în cap la cârciumă şi a plecat el zmeu cu maşina? Cred că sancţiunile încă sunt mici, chiar şi în noua formă, cred că oamenii ar trebui să-şi schimbe puţin educaţia, modul în care gândesc.
– Foarte bine, salut şi eu iniţiativa, e de bun augur, şi cine vrea să facă fite în trafic să plătească. Dacă plăteşte mult a doua oară nu mai face. Disciplina se face prin legi dure, şi ţările europene la fel au făcut !

4. Se încearcă unele CONCLUZII însă apar noi ÎNTREBĂRI:

– Mărimea amenzilor ar trebui stabilită de către făptaşi sau de către potenţialii făptaşi ?
– Mărimea amenzilor ar trebui să ţină cont de meseria şoferului sau de cât a costat maşina, permisul sau alte astfel de criterii ?
– Mărimea amenzilor ar trebui stabilită după gravitatea greşelilor ? Sau după suportabilitatea cât mai uşoară a acestora ?
– O amendă trebuie să te sperie şi să-ţi dea de gândit atunci când greşeşti ? Sau trebuie să fie uşor de suportat, o banalitate financiară pe care dacă nu vrei nici nu o plăteşti ?
– Amenzile trebuie să îndrepte societatea către civilizaţie ? Sau amenzile trebuie să fie de râsul tuturora în care păcatele se pot repeta fără nicio îndreptare ?
– Dacă ştii că eşti corect, ai respectat şi vei respecta regulile în continuare, nu ai de ce să te temi! Nu ai de ce să nu fii de acord! Nu te vei teme astfel niciodată când vor fi mărite amenzile împotriva furturilor, violurilor, omorurilor, accidentelor, distrugerilor, nerespectării legilor etc.
– Vrem să fie disciplină şi în România sau NU !? Vrem să fie ca afară … dar la noi să nu se schimbe nimic !

5. SOLUŢIA ?

Cu siguranţă cei mai deştepţi decât noi toţi vor proceda aşa cum trebuie şi cum este corect. Până atunci ne dăm şi noi cu presupusul, adică aşa cam cum ne-ar conveni mai mult nouă, fiecăruia. Dezbatem în funcţie de interese, avantaje sau dezavantaje, păcate sau temeri …

„Principiul de la care se porneşte este următorul: România este una dintre ţările cu cea mai mare infracţionalitate rutieră şi, până la urmă, noi avem de ales între a evita accidente, a evita nenorociri care se petrec pe şoselele şi autostrăzile, acelea care sunt, ale României şi a avea o legislaţie mai drastică în ceea ce înseamnă circulaţia pe drumurile publice.” – Puiu Haşotti.

„Să ţineţi cont de toate opiniile, dar cel mai mult vă rog să ţineţi cont de realitate: avem mult prea mulţi oameni care mor pe străzi în accidente rutiere, mult prea mulţi oameni care nu plătesc amenzi – noi le dăm amenzile şi ei le aruncă la coş, că nu păţesc nimic – prea multe vieţi pe care am putea să le salvăm.” – Victor Ponta.

In urma dezbaterilor, sancţiunile din noua legislaţie rutieră au fost modificate substanţial faţă de proiectul de act normativ iniţial, cea mai mare amendă fiind stabilită la 9.600 lei, faţă de 16.000 lei, iar suspendarea permisului, după un accident grav, urmând să vizeze o perioadă de cel mult doi ani, faţă de cinci.Amenzile şi cum gândesc românii publicat: 2013-09-25T13:19:04+03:00, actualizat: 2020-02-16T18:10:36+03:00 by România Blog