Alimentarea din puţuri cu hidrofoare adâncime 30m

Atunci când pânza freatică este joasă, alimentarea cu apă impune utilizarea unor instalaţii speciale numite hidrofoare de adâncime mare. Acestea sunt proiectate astfel încât să permită absorbţia apei pe conductă de la adâncimi mari şi aducerea ei la suprafaţă în condiţii mai dificile. Astăzi vom analiza câteva aspecte legate de aşa numitele hidrofoare adancime mare ce pot aspira apa de la adâncimi de până la 30 metri. Dar haideţi să aflăm mai întâi ce este acela un hidrofor …

Hidroforul este o instalaţie automată ce asigură alimentarea cu apă a unei case sau vile pentru uz casnic, grădinărit, agricultură la scară mică, mici sisteme de irigaţii. Este destinat în special în cazul clădirilor neracordate la reţeaua de apă comunală, utilizarea sa asigurând consumul menajer de apă curată şi rece. Un mare plus al hidroforului este asigurarea presiunii în reţeaua de distribuire a apei, atunci când aceasta nu există sau este insuficientă. Din punct de vedere constructiv, hidroforul este un ansamblu ce conţine o pompă specială autoamorsantă de suprafaţă şi un rezervor de apă numit vas de expansiune. Vasul de expansiune are în interior o membrană de cauciuc în care se acumulează apa, iar între aceasta şi pereţii vasului se formează perna de aer. Partea de automatizare cuprinde un presostat ce comandă pornirea şi oprirea pompei în funcţie de presiunea pernei de aer din rezervor.

În ce priveşte sursa de apă, hidroforul trebuie să aspire apa direct din pământ şi pentru aceasta este necesară existenţa unui puţ sau a unei fântâni. Trebuie să cunoaşteţi adâncimea la care se afla pânza freatică de unde doriţi alimentarea cu apă şi în funcţie de aceasta să alegeţi hidroforul. Dacă apa este aprope de nivelul solului se pot alege hidrofoare de adâncime mică (9m), în caz contrar sunt necesare hidrofoare de adâncime mare (30m). Aceste hidrofoare pentru adâncimi până la 30 metri au motoare mai puternice şi debite maxime de apă mai scăzute.

Înainte de achiziţionare ţineţi cont de următoarele sfaturi: mărimea rezervorului determină numărul de porniri ale pompei, hidrofoarele cu un rezervor mai mare având porniri mai rare iar cele cu rezervor mai mic, porniri mai dese chiar şi la consumuri mici; hidroforul trebuie ales atât în funcţie de numărul de consumatori (chiuvete, grupuri sanitare, etc.) cât şi în funcţie de frecvenţa consumului; puterea motorului este proporţională cu adâncimea de aspiraţie; optaţi pentru hidrofor cu protecţie la detectarea lipsei de apă; cereţi un sfat privind debitul maxim de apă (m3/h) şi diametrele ţevilor de aspiraţie şi refulare; dacă este cazul verificaţi şi înălţimea maximă de pompare; verificaţi includerea în preţ a ejectorului, capacitatea de absorbţie atunci când sunt bule de aer, garanţia în ani a pompei şi a rezervorului.

V-aţi decis? Puteţi achiziţiona hidroforul dintr-un magazin online de hidrofoare adâncime precum pompe-submersibile.com.ro, sau separat pe componente: pompe hidrofoare, vase de expansiune cu volum de până la 500 litri, presostate electronice, accesorii … după preferinţe.Alimentarea din puţuri cu hidrofoare adâncime 30m publicat: 2013-08-07T12:31:07+03:00, actualizat: 2020-02-16T18:10:36+03:00 by România Blog