Miting pentru SMURD şi Raed Arafat

Miting pentru susţinerea SMURD

La Bucureşti, Cluj, Constanţa, Deva, Ploieşti, Galaţi, Târgu Mureş, Oradea …  oamenii au ieşit în stradă pentru a participa la mitinguri antiprezidenţiale şi de susţinere a lui Raed Arafat. Manifestanţii au scandat lozinci antiBăsescu şi antiguvernamentale. În zonă au fost mobilizaţi jandarmii.

[UPDATE: 16.01.2012]

În Centrul Capitalei s-au dus adevărate lupte de stradă între jandarmi şi huligani. Ultraşii de la echipele Steaua şi Dinamo au vandalizat zona. Protestatarii paşnici priveau consternaţi.
Huliganii au vandalizat, aseară, Centrul Capitalei. Pe Bulevardul I.C. Brătianu, care trece prin faţa Spitalului Colţea, dar şi pe străduţele din Centrul Vechi s-a dus un adevărat război între jandarmi şi protestatarii extrem de violenţi. Au fost sparte vitrinele unor magazine, geamurile unor restaurante, s-a aruncat cu fumigene, petarde şi cocktail-uri Molotov.  [evz.ro]

[UPDATE: 23.01.2012]

Protestele din România, descrise ca cele mai ample şi mai violente din ultimii zece ani, au un impact negativ pentru ratingul ţării …

Moody’s este singura dintre marile agenţii de rating care a menţinut România în categoria ţărilor cu rating recomandat pentru investiţii pe toată perioada crizei financiare. În prezent, România are calificativ „Baa3”, ultimul din categoria recomandată investitorilor, cu perspectivă stabilă.

Totuşi, şansele unei evoluţii atât de favorabile sunt diminuate de continuarea protestelor, care au evoluat acum într-o expresie mai generală de nemulţumire asupra politicilor de consolidare fiscală ale Guvernului. Nemulţumiri de acest fel apar în Europa şi sunt chiar mai puternice în unele ţări, ca urmare a încetinirii creşterii economice şi tăierii beneficiilor sociale, notează agenţia.

În plus, întrucât anul acesta au loc alegeri, susţinerea protestelor de către partidele politice de opoziţie nu este deloc surprinzătoare, scrie Moody’s.

Reformarea sistemului de sănătate este parte a unui acord cu FMI, UE şi Banca Mondială, pentru o linie preventivă de credit de 5 miliarde de euro pusă la dispoziţia statului român. Linia de credit este o garanţie deosebit de importantă pentru finanţarea deficitului bugetar, dar şi a deficitului de cont curent al ţării, în cazul în care volatilitatea de pe pieţele financiare, cauzată de problemele din zona euro, ar reduce sursele de finanţare în acest an.

În ultimii doi ani, România a îndeplinit toate condiţiile din acordul de finanţare, chiar şi atunci când au fost necesare măsuri nepopulare politic, dar pozitive pentru ratingul ţării, precum reducerea numărului de angajaţi şi a salariilor în sectorul public, diminuarea beneficiilor sociale şi creşterea TVA. Aceste măsuri au coborât deficitul bugetar de la 9% din PIB în 2008 la 4,4%, estimat, anul trecut. Tăierea costurilor cu sănătatea ar fi următorul pas în reducerea viitoarelor pasive ale Guvernului, notează Moody’s.

Ca urmare a protestelor, Guvernul a decis să retragă proiectul de lege. Săptămâna trecută, Arafat a fost repus în funcţia ocupată anterior şi urmează să participe la reformularea proiectului de lege. [mediafax.ro]


Miting pentru SMURD şi Raed Arafat publicat: 2012-01-15T11:26:09+00:00, actualizat: 2017-01-03T09:08:53+00:00 by România Blog