Dacă ai un apartament de mici dimensiuni, ar trebui să știi că nimic nu face un spațiu să pară (și) mai mic decât dezordinea și organizarea ineficientă a lucrurilor pe care le ai.
Însă lucrurile se pot schimba dacă înveți să folosești spațiul inteligent. Poți crea iluzia spațialității prin punerea în aplicare a unor trucuri simple, dar de impact. Ca să îți ușurăm treaba, ți-am pregătit un ghid cu 5 idei pe care le poți pune în aplicare chiar acum ca să obții iluzia unui spațiu mai mare.
1. Depozitează inteligent
Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru spațiul tău este să înveți să depozitezi inteligent. Dacă ai lucruri aruncate prin casă aievea, faci ceva greșit. Întâi, sortează-le și fă o curățenie drastică.
Aruncă sau donează: haine pe care nu le-ai purtat de mai mult de trei sezoane, cărți pe care nu le-ai citit și nu ai de gând să o faci, ziare vechi, jucării pe care cei mici nu le mai folosesc.
Iar lucrurile cu care rămâi, asigură-te că le depozitezi inteligent. Cu cât lași mai multe la vedere, cu atât spațiul pare mai înghesuit. Deci, folosește din plin dulapurile pe care le ai, rafturile, „spațiile moarte” din spatele unui corp de mobilier (de exemplu, dacă ai puțin spațiu între dulapul de la geam și perdea, poți ascunde acolo un aspirator vertical cu mop, mătura etc). Un lucru e cert: nu lăsa lucruri la vedere.
2. Folosește contraste și culori deschise
Una dintre cele mai cunoscute iluzii optice din lumea designului de interior este folosirea nuanțelor deschise pentru a mări vizual o încăpere – și chiar funcționează. Când renovezi, optează pentru văruirea pereților în nuanțe cât mai deschise, pastelate, care fac camera să pară mai deschisă și aerisită.
Un alt truc: folosește contraste – dacă pereții sunt albi, adaugă o canapea într-o culoare mai îndrăzneață. Contrastele nu sunt suficient de apreciate – însă ele chiar măresc vizual o încăpere.
3. Folosește oglinzi
Dacă te-ai întrebat vreodată „chiar fac oglinzile o cameră să pară mai mare?” – răspunsul este un „da” cert – oglinzile îți fac încăperea să pară mai mare și mai aerisită, pentru că ne dau iluzia de adâncime, de profunzime. Plus că oglinzile reflectă atât lumina naturală, cât și pe cea artificială, deci camera va părea și mai mare.
4. Ia în calcul să renunți la draperii și covoare
Știm – draperiile acelea bogate, din materiale somptuoase, sunt de-a dreptul superbe. La fel sunt și covoarele pufoase, în care pare că te scufunzi. Însă pentru un spațiu de mic dimensiuni, aceste textile s-ar putea să nu îți facă nicio favoare.
Poți alege mai degrabă o perdea lejeră, ușoară, dintr-un material organic – însă draperiile voluminoase nu fac decât să îngrămădească și mai mult o cameră. La fel și covoarele – ori optezi pentru un covor foarte subțire, ori renunți de tot la acest accesoriu, pentru ca îți va face camera să pară și mai înghesuită.
5. Pliabil, ergonomic, modular
Așa am putea descrie mobilierul ideal dintr-o cameră de mici dimensiuni. Cu alte cuvinte, fugi de tot ce înseamnă „masiv” dacă vrei să mărești vizual o încăpere. Și e valabil și cu accesoriile pentru care optezi și totalul lucrurilor din cameră. Înlocuiește-le cu alternative care ocupă mai puțin spațiu.
De exemplu, un aspirator obișnuit e voluminos – alege unul vertical, pe care îl poți „strecura” cu ușurință în spatele unui dulap. La fel de bine poți alege și un steamer care să ocupe puțin spațiu, un birou pliabil, o canapea extensibilă și scaune pliabile, pe care le poți ascunde oricând vrei.
Un lucru este cert: în spațiile mici, coordonata fundamentală este adaptarea. Trebuie să adaptezi lucrurile pe care le ai. Și, deși poate te consideri dezavantajat dacă ai un spațiu de dimensiuni mici, poate merită să îți re-calculezi ideile: deși spațiile mici par mai greu de aranjat, ele sunt mult mai intime, familiare, mult mai confortabile. Și aceste trei trăsături contribuie, practic, la conturarea casei perfecte.