Joaca de-a arestările

Procurorul General al României, Laura Codruţa Kovesi

Procurorul general pregăteşte câteva reguli care, odată puse în practică, ne vor scăpa de arestaţi puşi în libertate după câteva zile de închisoare.

Pentru a evita pe viitor “joaca de-a arestările”, lucru care afectează extrem de mult încrederea în Justiţie, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, lucrează la un ghid care urmează a fi pus în practică atât de judecători cât şi de procurori. Acest ghid a rezultat în urma mai multor întâlniri între magistraţi, urmând a fi analizat de toţi factorii sistemului judiciar.

“Categoric, nimeni din politic nu mai poate influenţa deciziile procurorilor şi nici soluţiile pe care aceştia le dau. Dosarele din ultima perioadă arată că procurorii au atins zone care până nu demult erau considerate intangibile.”

“Sunt convinsă că toţi oamenii se întreabă de ce o persoană este arestată şi, după trei zile, pe aceeaşi lege, pe acelaşi dosar este pusă în libertate. Ba că nu-i pericol pentru ordinea publică, ba că fiecare avem anumite interpretări. Eu cred că aceste situaţii sunt de natură să creeze neîncredere în ceea ce face sistemul judiciar, indiferent că vorbim de procuror sau de judecător.”

“Dacă noi, ca sistem judiciar, continuăm astăzi să arestăm un om şi mâine să-l punem în libertate, oamenii nu o să mai înţeleagă de ce. Şi atunci se creează un dubiu, atât cu privire la activitatea procurorilor cât şi cu privire la activitatea judecătorilor.”

“… am demarat câteva întâlniri comune procurori – judecători, în care am abordat diverse teme în care am constatat că există practică judiciară neunitară. Şi, în prezent, vă pot spune că lucrăm la un ghid de interpretare a acestei noţiuni, ghid pe care atunci când o să-l finalizăm o să-l trimitem şi CSM şi Institutului Naţional al Magistraturii (INM).”

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi – evz.ro

Salutăm iniţiativa şi sperăm că lucrurile se îndreaptă şi în acest domeniu în România …


Joaca de-a arestările publicat: 2011-11-29T21:13:00+03:00, actualizat: 2020-02-16T18:10:38+03:00 by România Blog