Coada la români: Eram şi eu la rând aici!

Coada la români: Eram şi eu la rând aici!

De pe vremea lui Ceauşescu, la coadă” s-a inventat rândul de sacoşe cu pietre în ele. Astfel oamenii puteau liniştiţi să-şi vadă de treburi, iar când şi dacă era cazul reveneau în mare grabă şi absolut împăcaţi că ei aveau rând legitim acolo. Desigur, dacă erau 10 pungi la rând, cand venea marfa, veneau 100 persoane care toate aveau rând lăsat acolo şi strigau: Eram şi eu la rând aici!

Încă din acele vremuri şi până astăzi, obiceiul de a nu sta la coadă nu a dispărut, ba chiar este întâlnit la fiecare rând mai măricel, indiferent că se stă la doctor, la poştă, la analize, la cumpărături, la instituţii, la microbuz, la orice!

Cine sunt cei care intră prin faţă la un rând?

Pe vremea lui Ceauşescu, primele 10-13 locuri la un rând erau ocupate instantaneu de rromi, care apăreau cu mic cu mare, de unde de neunde, înaintea celor care stăteau o zi întreagă la rând şi plecau acasă astfel cu sacoşa goală. Astăzi aceştia sunt detronaţi ferm de oamenii în vârstă (tinerii de atunci) care au preluat cu brio vechiul obicei până în ziua de azi. Cei între două vârste, frumoşi, puternici şi bogaţi aplică şi ei, căci ei sunt „pe val” şi nu pot sta cu micimea la acelaşi rând şi oricum nu prea te poţi lega de ei. Cei tineri practică şi ei că doar aşa au învăţat de la cei mari, ba unii chiar nu ştiu de existenţa vreunei reguli în a sta la rând.

Unde este demnitatea de a sta acolo unde îţi este locul realmente în rând? Unde este respectul reciproc, de a aştepta alături de cei care au drepturi egale şi care respectă legea: primul venit – primul servit?

Coada la români: Eram şi eu la rând aici!

Cum se intră prin faţă la un rând?

Rămâi mut în situaţii ca:
– „Salut Ioane, ce mai faci mă, hai stai aicea…„, şi întorcându-se la tine zice cu tupeu: „Era la rând aici, i-am ţinut eu locul!
– O persoană vine la terminaţia unui rând lung, zice ultimei persoane, „Sunt şi eu aici, mă duc să plătesc… şi revin”, apoi când îi vine rândul se „inserează” în faţa celor „fraieri” care i-au ţinut locul şi se ceartă de mama focului, jignindu-i fără reţinere pe cei care îndrăznesc să obiecteze ceva.

De ce nu se stă corect la rând?

Cei care stau la rând tot timpul sunt: corecţi, cinstiţi dar şi vinovaţi dacă acceptă să ţină locul celor şmecheri care tot pleacă, sunt descurcăreţi, exploatează timpul foarte eficient „cu ajutorul celorlalţi”, explicându-le mieroşi ca mai au şi ei de plătit numa’ ceva şi revin… culmea, tocmai atunci când văd că li se apropie rândul.

Nu cred că voi trăi să văd că dispare această nesimţire românească de a intra prin faţă la un rând de persoane, cu acceptul „tăcut” al tuturor celor nedreptăţiţi. Problema ţine de cei 7 ani de acasă şi se pare că nu se va rezolva niciodată, pentru că aşa suntem noi românii: unii tupeişti, iar alţii (majoritatea) toleranţi.



Coada la români: Eram şi eu la rând aici! publicat: 2018-02-10T14:24:07+03:00, actualizat: 2020-02-16T18:10:33+03:00 by România Blog