Eram şi eu la rând aici

Rândul sau coada la români

De pe vremea lui Ceauşescu la „coadă” … s-a inventat rândul de sacoşe cu pietre în ele, astfel oamenii puteau liniştiţi să-şi vadă de treburi iar când era cazul, dacă era cazul, reveneau în mare grabă şi absolut împăcaţi că ei aveau rând legitim acolo … Desigur dacă erau 10 pungi la rând, cand venea marfa, veneau 100 persoane care toate aveau rând lăsat acolo …

Încă din acele vremuri şi până astazi, acest obiei nu a dispărut, ba chiar este întâlnit la fiecare rând mai măricel, indiferent că se stă la cumpărături, doctor, plata dărilor, contribuţii, obligaţii, utilităţi, poştă, etc.

Cine intră prin faţă la un rând ?

– Oamenii în vârstă au ramas la fel, cu acelaşi obicei …
– Cei între două vârste aplică şi ei că sunt frumoşi, puternici şi nu prea te poţi lega de ei …
– Cei tineri practică şi ei că doar aşa au învăţat de la cei mari …
– De rromi (mai ales pe vremea lui Ceauşescu) nu mai vorbim …

Unde este demnitatea de a sta acolo unde îţi este locul realmente, de a aştepta alături de cei care au drepturi egale şi care respectă legea: primul venit – primul servit.

Cum se intră prin faţă la rând ?

Rămâi mut în situaţii ca:
„- Salut Ioane ce mai faci mă, hai stai aicea ..” – şi întorcându-se la tine zice cu tupeu: „Era la rând aici, i-am ţinut eu locul !”

De ce nu se  stă corect la rând ?

Cei care stau la rând tot timpul sunt: corecţi, cinstiţi dar şi vinovaţi dacă acceptă să ţină locul celor şmecheri care …  tot pleacă, sunt descurcăreţi, exploatează timpul foarte eficient „cu ajutorul celorlalţi”, explicându-ţi mieroşi ca mai au şi ei de plătit numa’ ceva şi revin … atunci când văd că li se apropie rândul.

Problema ţine de cei 7 ani de acasă şi se pare că nu se va rezolva niciodată pentru că aşa suntem noi românii: unii tupeişti iar alţii (majoritatea) toleranţi.

Nu cred ca voi trăi să văd că dispare această nesimţire românească de a intra prin faţă la un rând de persoane, cu acceptul „tăcut” al tuturor celor nedreptăţiţi …


Eram şi eu la rând aici publicat: 2012-05-15T08:37:07+00:00, actualizat: 2017-01-03T09:08:53+00:00 by România Blog