Am scris în fiecare articol cum să ne înfrumuseţăm, pas cu pas, atât casa cât şi curtea şi grădina aferentă. Planificăm, construim, modernizăm, înfrumuseţăm însă trebuie să mai avem grijă şi de alte aspecte precum deratizarea, dezinsecţia sau dezinfecţia. Nu trebuie să neglijăm cele 3 operaţii pentru că în discuţie este în primul rând sănătatea noastră. Astăzi vom trata subiectul căpuşelor, vom afla ce sunt acestea şi mai ales cum putem scăpa de căpuşe în cazul în care avem asemenea neplăceri …
Ce sunt căpuşele?
Când spunem capuse ne gândim în primul rând la cea mai rapidă metodă de combatere prin dezinsecţie a acestora pentru că ele sunt foarte periculoase, muşcăturile lor putând cauza în timp complicaţii cu efecte neurologice de lungă durată, paralizii sau chiar deces. Căpuşele sunt cei mai mari acarieni, ectoparaziţi hematofagi, adică se fixează pe (sau în) pielea gazdelor parazitate şi se hrănesc cu sângele acestora, gazdele putând fi din speciile mamiferelor, păsărilor sau reptilelor. Din păcate, omul şi animalele domestice pot deveni de asemenea gazde, chiar în curtea şi grădina casei.
Înţepăturile căpuşelor pot provoca leziuni grave ale tegumentului, paralizii, sau pot transmite boli precum tifosul, boala Lyme şi febra recurentă. În România s-au raportat cazuri de infecţii precum Encefalita de căpuşă, Febra hemoragică de Crimeea-Congo, Tularemia, Febra butunoasă, Febra Q, Borelioza Lyme etc. Muşcătura de căpuşă nu este dureroasă, aşadar nu vei şti când ai fost muşcat multă vreme, doar vei descoperi efectele după un timp. Căpuşa depune până la 3000 de ouă, apoi în doar câteva zile larvele ce apar din ouă se vor desprinde, vor cădea de pe gazdă şi vor căuta noi gazde …
Cred că v-am convins deja de riscul toleranţei căpuşelor, de necesitatea combaterii acestora, aşadar haideţi să vedem şi ce se poate face în acest caz.
Cum scăpăm de căpuşe?
Tratamentul împotriva căpuşelor trebuie să se facă în două etape de dezinsecţie, la un interval de aproximativ două săptămâni. În prima etapă se vor extermina căpuşele vii, iar în a doua etapă se vor extermina insectele formate din larvele depuse anterior primei etape. Pentru aceasta trebuie să apelaţi la firme specializate cum ar fi Compania DDD, una dintre cele mai bune din domeniul deratizării, dezinsecţiei şi dezinfecţiei, firmă ce are un site uşor de reţinut 0219662.ro din care reiese şi numărul la care poate fi apelată. Preţurile nu sunt mari şi se calculează în funcţie de suprafaţa curţii şi grădinii.
De ce să apelaţi la experţi? Pentru că, aşa ca în orice domeniu de activitate, dezinsecţia căpuşelor are secretele ei precum numărul de etape, intervalul de timp dintre intervenţii, pompele, atomizoarele sau aparatele fogger utilizate după caz, substanţele speciale din grupe de toxicitate nedăunătoare omului şi animalelor de companie, absenţa umezelii pentru efect îndelungat, tunderea ierbii sau gazonului pentru a ajunge la locul ascunderii căpuşelor etc. Toate aceste secrete sunt cunoscute doar de experţi şi, aşa cum ne-a convins deja Compania DDD, dacă toate regulile vor fi respectate iar tratamentele vor fi aplicate strict în funcţie de tipul locaţiei şi de gradul de infestare, atunci se va obţine garantat eficienţa maximă cu rezultate pe termen îndelungat.