Criză în Europa şi în România

Cred că nu este cineva în România care să nu ştie despre criza ce ne ameninţă iar. Oare încotro se îndreaptă Europa şi oare ce se va întâmpla cu România … ? Vor putea oamenii de pe această planetă să gestioneze problemele astfel încât să evităm o criză globală dezastruoasă ce poate avea cele mai sumbre urmări ?

Criză în Europa

Agenţia americană Standard & Poor’s a anunţat că principalele două forţe economice ale Europei, Germania şi Franţa, ar putea să-şi piardă în perioada următoare rating-ul AAA. Anunţul vine după lungi speculaţii care anunţă iminenţa căderii Zonei Euro şi o nouă recesiune globală pentru 2012. Bursele au reacţionat deja şi se află pe roşu, după câteva săptămâni de creştere, în care optimismul revenise. … Toate aceste mişcări politico-economice arată faptul că furtuna se apropie şi că nu mai poate fi evitată. Singurul lucru asupra căruia se mai poate lucra este forţa cu care va lovi.

Criză în România

… Lejeritatea cu care subiectul crizei datoriilor suverane este tratat în România este îngrijorătoare. Ceea ce se întâmplă acum în Franţa şi Germania va afecta, fie pozitiv, fie negativ, şi evoluţia economiei şi societăţii româneşti în următorii ani. Chiar dacă nu suntem membri ai Zonei Euro, efectele unui diluviu cauzat de criza datoriilor suverane ar putea fi foarte puternice. Şi asta oricât de bine pregătiţi am fi.

Apelul la prudenţă este semnalul public cel mai corect pe care Preşedintele şi Guvernul îl pot transmite în acest moment. În contextul în care, cel mai probabil, costurile cu finanţarea datoriilor publice ale ţărilor UE vor creşte, inclusiv al României, un deficit bugetar mare este cel mai greşit lucru care poate fi făcut în acest moment. Decizia Guvernului Boc de a merge pe un deficit de 1,9% plasează România în categoria ţărilor capabile să iasă din al doilea val al crizei întărite şi pregătite pentru o creştere economică sustenabilă în anii viitori. Faptul că nu mai suntem puşi în postura de a ne împrumuta pentru a plăti pensii şi salarii arată, totuşi, foarte clar progresele economiei naţionale.

Ceea ce susţine USL-ul în acest moment, reducerea contribuţiilor sociale sau a TVA-ului, reprezintă reţeta clară către un deficit bugetar care să treacă de 8%. Pentru România, în condiţiile în care şi aşa ne împrumutăm mai scump decât majoritatea ţărilor din Zona Euro, acest lucru ar putea însemna falimentul.

A merge în continuare pe cartea populismului reprezintă dovada cea mai clară a iresponsabilităţii USL. Faptul că Victor Ponta, propunerea lor de candidat pentru funcţia de Premier, este un admirator al lui Zapatero (care a lăsat Spania cu un şomaj de peste 21%) şi al lui Papandreou (care aproape a nenorocit întreaga Uniune Europeană) arată lipsa unei strategii economice conturate din partea opoziţiei … elenaudrea.ro

Criză în Ungaria

… Aceasta este perspectiva care se derulează acum în faţa Ungariei, fosta vedetă a estului Europei, a cărei situaţie s-a înrăutăţit puternic în criză. Zilele trecute, situaţia sa a primit o confirmare oficială: ratingul ţării a fost coborât în categoria junk de Moody’s, una din cele mai importante agenţii de rating.

… Între timp, situaţia s-a schimbat radical, iar decizia recentă a guvernului maghiar de a ridica taxa pe valoarea adăugată la cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană, de 27%, într-o încercare disperată de a aduce mai multe fonduri la buget, va spulbera definitiv mitul ţării mai ieftine de la vest.

… Anii viitori, când vor privi indicatorii economici ai celor două ţări, investitorii vor vedea că, în 2012, România ar putea avea o creştere de patru ori mai mare decât Ungaria, potrivit prognozelor Comisiei Europene. Totodată, România are unul din cele mai mici niveluri de îndatorare publică din UE, şi de două ori mai redus decât cel al Ungariei. Fitch a luat decizia de a scoate România din categoria junk. …

Criză în Grecia

… Efectele crizei economice din Grecia pot fi văzute cu ochiul liber la orice colț de stradă din Atena: magazine cu obloanele trase, câini și pisici abandonate de stăpânii lor care nu își mai permit să le întrețină, grămezi de gunoaie pe străzi, strânse de-a lungul timpului, în urma repetatelor greve ale firmelor de salubrizare.

Aceleași străzi sunt însă bântuite de un număr tot mai mare de traficanți și consumatori de droguri. Locuitorii capitalei susțin că în ultimul an furturile, jafurile, prostituția și alte infracțiuni s-au înmulțit semnificativ. … evz.ro


[ UPDATE: 11.12.2011 ]

În urma discuţiilor care au avut loc la Bruxelles, liderii europeni au ajuns la un acord de principiu privind asigurarea unei mai bune discipline fiscale şi bugetare la nivelul Uniunii Europene. Aceasta prevede inclusiv o ţintă de deficit structural de cel mult 0,5% din PIB, precum şi aprobarea bugetelor naţionale de către oficialii de la Bruxelles şi sancţionarea automată a ţărilor care nu respectă regulile.

Disciplina bugetară pe care România s-a angajat să o respecte ne ajută dintr-o anumită perspectivă: ne va scăpa de pomeni electorale, ne face mai atenţi la cum şi cât cheltuim şi ne va conferi ceva mai multă încredere în proiectele finanţate de autorităţi şi supervizate de la Bruxelles.

„The Economist” a atras atenţia că 2012 va fi un an dificil, din cauza îngheţului creditării şi tăierii cheltuielilor bugetare.

Puterea, care a impus un deficit bugetar de 1,9% şi vorbeşte chiar despre deficit zero din 2013, a preluat deja subiectul. Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, la Bruxelles, că România trebuie să treacă în Constituţie, şi nu în alt act normativ, aceste prevederi.

Aderarea noastră la acest acord este în interesul naţional al României şi nu s-a obţinut uşor. Probabil am fost cel mai preocupat lider din non-euro pentru ca şi România să aibă acces acolo. Faptul că acum s-a creat politic şansa să fim împreună cu statele zonei euro ne creează şi şansa de a merge mai departe şi să nu rămânem în acea Europă cu două viteze. Nu e de joacă. Dacă am înscris deficitul de 0,5% în Constituţie vor judeca judecătorii de la Curtea de Justiţie a UE. Eu mi-am asumat informarea Comisiei că România va adera la acest acord. Dacă Parlamentul hotărăşte altceva, e problema lui. Asta este. Europa Unită. – Traian Băsescu

… Aşa cum o familie trebuie să trăiască din banii pe care îi câştigă cei doi soţi, la fel şi o ţară trebuie să trăiască din ceea ce produce. Nu trebuie, deci, să se împrumute pentru a plăti salarii şi pensii. E o lecţie a crizei pe care România a învăţat-o cu dificultate în ultimii doi ani date fiind problemele generate de măsurile de reechilibare bugetară pe care curajosul guvern Boc a trebuit să le ia.
Faptul că 26 din 27 de state ale Uniunii Europene au adoptat Pactul fiscal, arată clar faptul că, în acest moment, Europa este obligată, dacă vrea să supravieţuiască, să lase în urma ei excesele populiste ale ultimelor două decenii.

… Cazul României este particular prin aceea că noi aveam deja o motivaţie puternică pentru a trece la modificare Constituţiei. Pe 23 noiembrie 2009, românii s-au exprimat clar în favoarea reducerii numărului de parlamentari şi a introducerii Parlamentului unicameral. Dacă la această motivaţie extrem de puternică adăugăm şi imperativul economic generat de măsurile asumate la summit-ul de la Bruxelles, Preşedintele, Guvernul şi majoritatea parlamentară au două argumente extrem de consistente să ceară urgentarea procedurilor de revizuire a Constituţiei. – Elena Udrea

… tara noastra nu va atrage bani de la FMI in cadrul actualului acord, intrucat este capabila sa se finanteze singura, de pe piata interna, fiind pregatita chiar si pentru atenuarea unor eventuale socuri externe. … datoria publica a Romaniei a fost gestionata corect, cu prudenta, de catre autoritatile romane. Este foarte clar ca, in momentul de fata, prin tot ce s-a facut prin politica de datorie publica, Romania are o perceptie mai buna decat multe alte state. Aceasta perceptie este reflectata in modul in care Trezoreria a reusit sa atraga resursele necesare, in special de pe piata interna. Este foarte important sa semnalezi un trend. Cel semnalat de autoritatile din Romania este de prudenta, astfel, costurile sa fie mai mici … – Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu


Criză în Europa şi în România publicat: 2011-12-22T08:15:57+00:00, actualizat: 2017-01-03T09:08:53+00:00 by România Blog