Coplata serviciilor medicale

Coplată servicii medicale

Coplata reprezintă contribuţia pe care asiguratul la sistemul de sănătate trebuie să o plătească suplimentar faţă de cea decontată din fondul naţional unic al asigurărilor de sănătate.

Conform Legii 220/2011, Românii vor plăti din 2012 o parte din costurile unor servicii medicale prin intermediul unui „tichet moderator pentru sănătate” prin care se face dovada realizării actului medical şi a plăţii acestuia.

Cât costa … coplata ?

Suma ce va fi platită se va calcula procentual din valoarea serviciilor medicale … Totusi, în cursul unui an, suma percepută drept coplată nu poate depăşi a douasprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate. Mai exact, tichetul va reprezentă o sumă de bani în limita a cel mult 600 de lei pe an calendaristic pe care un pacient va trebui să o plateasca pentru consultaţii, spitalizări, analize de laborator sau investigaţii. După atingerea acestei sume maxime de coplată, serviciile medicale vor fi acordate în mod gratuit.

Conform datelor de pe Ministerul Sănătăţii, coplata pentru consultaţiile medicului de familie aferente serviciilor care nu sunt incluse în capitaţie sau care sunt plătite separat (imunizări etc) va fi 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru de șapte ore va fi de 15 lei. Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi de 10 lei, iar una la medicul specialist în afara programului de lucru – 20 lei. Coplata pentru spitalizare de zi va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continuă de 50 de lei.

Pentru unele servicii paraclinice, de asemenea, se va încasa coplata: analize de laborator – 1 leu/test, radiologie şi explorări funcţionale – 5 lei, CT fără substanţă de contrast – 25 lei, iar CT cu substanţă de contrast – 50 lei, RMN fără substanţă de contrast – 100 lei, iar RMN cu substanţă de contrast – 200 lei, angiografie – 150 lei, scintigrafie – 100 lei.

Scutire coplată

De la acest sistem vor fi scutiţi aproximativ opt milioane de pensionari, elevi, studenţi şi unii pacienţi.

Vor fi scutiţi copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă. De asemenea, vor fi scutiţi de la coplată bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse, precum şi pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 de lei pe lună.

Introducerea sistemului de coplată constituie unul dintre angajamentele Guvernului în acordul de împrumut convenit cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Guvernul s-a angajat ca ponderea scutirilor de la plată să nu depăşească un nivel de 40 la sută dintre pacienţi.

Procedura coplată

Conform noii proceduri, medicii specialişti din ambulatoriu vor încasa coplata, iar tichetul moderator va fi dat pacienţilor, astfel încât cotorul va rămâne la specialist, care astfel va avea dovada serviciului acordat şi a plăţii făcute. Acest cotor va fi depus de medic la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru a-şi deconta serviciul. Tichetul moderator pentru sănătate va funcţiona ca un document de plată şi va conţine CNP-ul pacientului.


[UPDATE: 01.02.2012]

Coplata în sistemul de sănătate e blocată în continuare de lipsa normelor metodologice care să facă legea efectivă, deşi conform textului, publicat la sfârşitul toamnei trecute în Monitorul Oficial, ar fi trebuit să se poată aplica începând cu februarie 2012.

Ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau, a declarat recent în presă că, cel mai probabil, reglementările privind coplata vor intra în vigoare în a doua jumătate a anului. Ritli Ladislau şi-a exprimat intenţia de a modifica Legea coplăţii, aprobată deja de parlament, astfel încât suma pe care o vor achita anual românii pentru serviciile medicale să fie una fixă care nu ar trebui să depăşească 350 de lei, ceea ce reprezintă jumătate din salariul minim pe economie. [money.ro]


Coplata serviciilor medicale publicat: 2011-12-03T19:25:50+00:00, actualizat: 2017-01-03T09:08:53+00:00 by România Blog