Comisia Europeană CERE României

Comisia Europeană i-a cerut în mod explicit premierului Victor Ponta să reinstaureze puterile CCR, să abroge Ordonanţa de Urgenţă legată de validarea referedumului, să NU mai folosească ordonanţe de urgenţă care afectează funcţionarea instituţiilor fundamentale ale statului, să nu mai folosească Monitorul Oficial în scopuri politice, să se conformeze imediat, TUTUROR deciziilor Curţii Constituţionale. Aceste puncte au fost trecute în detaliu în mapa cu care premierul Victor Ponta a plecat ieri de la Bruxelles după întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso.

Comisia Europeană a dat publicităţii lista cerinţelor faţă de România:

1. Respectarea statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar (aflat deasupra intereselor partidelor politice)

* Reinstaurarea atribuţiilor Curţii Constituţionale de a verifica inclusiv constituţionalitatea deciziilor adoptate de Parlament: abrogarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 38

* Reinstaurarea regulii majorităţii necesare pentru validarea rezultatelor referendumului (jumătate plus unu din numărul celor înregistraţi pe listele electorale): abrogarea OUG nr. 41

* Renunţarea la folosirea de ordonanţe de urgenţă în cazul unor decizii care afectează statutul instituţiilor fundamentale ale statului ori Constituţia şi în situaţii care nu prezintă urgenţă

* Evitarea utilizării publicării selective în Monitorul Oficial pentru a urmări scopuri politice şi mai ales pentru a evita decizii judiciare.

* Conformarea imediată în faţa tuturor deciziilor Curţii Constituţionale.

* Angajamentul autorităţilor publice de a respecta independenţa sistemului judiciar şi evitarea criticării acestor decizii judiciare.

2. Redarea încrederii:

* Numirea unui Avocat al Poporului care să se bucure de sprijinul majorităţii partidelor politice, printr-un proces de numire transparent şi obiectiv

* Nicio numire în posturile de procuror general şi procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie sub actuala preşedinţie: proceduri publice şi transparente şi liste deschise pentru oricine, selecţii bazate pe criterii de profesionalism şi integritate şi de palmares în domeniul luptei anti-corupţie.

* Nicio graţiere prezidenţială în cursul actualei preşedinţii

* Numirea unor miniştri împotriva cărora să nu fi fost formulate decizii că nu respectă criteriile de integritate. Obligaţia celor care nu respectă aceste criterii să părăsească posturile.

* Demisia membrilor Parlamentului care au primit decizii finale privind incompatibilitatea, conflictul de interese sau corupţie la nivel înalt.

Surse: realitatea.net, adevarul.ro, seap.ro

Dar, ce este Comisia Europeană ?

Comisia Europeană este organul executiv al Uniunii Europene, având rolul de a întocmi proiecte de legi şi de a monitoriza aplicarea acestora. Comisia este un organ al Comunităţilor Europene, independent de statele membre, având deci un caracter cu adevărat supranaţional. Comisarii acţionează exclusiv la dispoziţia Uniunii şi nu a ţărilor de origine.

Din păcate, se pare că alţii trebuie să ne reamintească regulile jocului …


Comisia Europeană CERE României publicat: 2012-07-13T16:44:15+00:00, actualizat: 2017-01-03T09:08:52+00:00 by România Blog