Ce ar putea urma după coronavirusul COVID-19?

Viaţa înainte de coronavirus

Vizionăm, deja cu melancolie, filme de casă recente, de doar câteva luni, în care oamenii se plimbau extrem de lejer pe oriunde şi socializau fără nicio barieră! Era Raiul de dinainte… pentru copii, părinţi, tineri, bătrâni, afacerişti, turişti… adică pentru toţi!

La finalul filmelor însă revenim la realitate, o realitate asemănătoare cu cea din filmele de groază imaginate cu viruşi periculoşi şi pandemii ce cuprindeau planeta în doar câteva zile, după care mai rămâneau doar câţiva oameni pe Pământ şi aceştia se luptau între ei pentru supravieţuire. Da, eram curioşi şi de aceste scenarii încă de mulţi ani dar, sincer, nu credeam că vom trăi ceva asemănător!

Viaţa după coronavirus

Oare Raiul nostru terestru va mai fi accesibil ca până acum? Oare ne facem griji prea multe? Sau prea puţine!?

Învăţaţii lumii prevăd, odată cu atacul coronavirusului, schimbări majore în viaţa întregii populaţii a globului şi chiar efecte asupra planetei pe care locuim. Iată câteva idei sintetizate pe scurt.

Ce ar putea urma după coronavirusul COVID-19?

– Cei care au trăit această perioadă nu vor uita aceste pericole. Vom renunţa să ne mai strângem mâinile în semn de salut, vom renunţa să ne mai atingem faţa şi ne vom spăla permanent pe mâini.

– Confortul găsit în compania apropiaţilor va fi înlocuit de confortul singurătăţii.

Patriotism – va deveni mai degrabă actul care ne protejează sănătatea şi vieţile în comunitate şi nu intervenţia militară în urma căreia comunitatea cuiva e aruncată în aer.

– Societatea nu va mai şi divizată politic şi cultural, iar evenimentele trăite vor genera un nivel naţional mai mare de solidaritate şi funcţionalitate.

– Covid-19 ameninţă fără discriminare şi acest lucru va genera scânteia care să reseteze societatea.

– Vom începe să promovăm modele mai constructive în discursul nostru cultural şi politic.

– Oamenii vor fi forţaţi de împrejurări să accepte că expertiza e importantă. Până să pornească pandemia, ne-a fost uşor să ignorăm experţii, însă pe viitor nu îi vom mai evita.

– Dacă am înţeles că nu putem evita experţii în materie de sănătate, vom reveni la convingerea largă că şi guvernele trebuie conduse de experţi.

Comportamentul egoist a făcut ca această criză să fie mult mai periculoasă decât ar fi trebuit să fie.

– Pandemia de coronavirus va provoca dureri şi suferinţe imense. Dar ne va forţa să reconsiderăm cine suntem, ce apreciem şi, pe termen lung, ne-ar putea ajuta să redescoperim versiunea mai bună a noastră.

– Deoarece practicarea religiei în timp de carantină a prezentat provocări şi pentru preot, şi pentru credincios, va fi posibilă o creştere a practicii contemplative.

Vor cădea barierele de reglementare ale instrumentelor online. În multe domenii ale vieţii cotidiene, adoptarea unor instrumente on-line utile a fost încetinită de legislativ, care lucra adesea în colaborare cu birocraţii.

– Vom forma comunităţi cu ajutorul dispozitivelor electronice. Nu vom mai fi toţi izolaţi, ci vom fi împreună izolaţi.

Realitatea virtuală ne va oferi experienţe chiar şi în izolare sau în carantină. Aşa ne vom păzi la următoarea epidemie. Ne vom pune ochelarii şi imediat ne vom afla în clasă, la şcoală sau în orice alt loc comun.

Ce ar putea urma dupa coronavirusul COVID-19?

Consultul medical de la distanţă vă exploda ca popularitate pe măsură ce sistemele tradiţionale vor fi copleşite de efectele pandemiei.

Telemedicina va facilita accesul celor aflaţi în stare critică la îngrijire medicală directă.

Sectorul public va trebui să-şi asume responsabilitatea, activă şi directă, pentru dezvoltarea şi fabricarea medicamentelor.

– Cei care s-au îndoit de gravitatea pandemiei au constatat imediat adevărul. În următorii ani respectul pentru ştiinţă, cel puţin în domeniul sănătăţii, va fi restabilit.

– Ar mai eficient şi mai puţin costisitor ca fiecare ales al neamului să rămână pe toată durata mandatului în circumscripţia în care a fost ales şi să utilizeze internetul în munca de legiferare. Interesul de partid va trece pe locul doi, după interesele locale.

– Pandemia este dovada globală că un guvern funcţional este crucial pentru a menţine sănătatea societăţii. Vom asista la renaşterea mândriei de a lucra pentru guvern.

– Criza coronavirus va planta germenii unui nou tip de federalism civic, în care statele şi chiar localităţile vor deveni centre de justiţie, solidaritate şi de rezolvare a problemelor.

– Oportunitatea rară va duce nu doar la pauzarea unor reguli, ci la schimbarea permanentă a regulilor care pun povară pe umerii a milioane de oameni.

– În instituţiile guvernamentale vor trebui angajaţi experţi, nu politicieni. Deciziile vor trebui luate în urma unui proces de analiză bazat pe probe ştiinţifice, pe expertiză istorică, geopolitică şi macroeconomică. Va trebui să ne întoarcem la diplomaţie şi cooperare.

– Pentru actul de guvernare încrederea publică va fi crucială, iar încrederea va trebui să fie bazată pe adevăr.

– Vor fi extinse sistemele electronice de vot în aşa fel încât ziua alegerilor să nu reprezinte un risc de sănătate. Votul prin poşta şi e-mail va putea fi generalizat. Se va scădea astfel şi rata de neparticipare la scrutin.

– Universităţile vor introduce în programă cursuri despre pandemii. Cercetătorii se vor apleca cu predilecţie spre îmbunătăţirea tratamentelor şi diagnosticului.

– Omenirea va redescoperi plăcerea de a găti, sau dependenţa de livrări la uşă.

– Municipalităţile vor investi mai mult pentru promenade şi parcuri urbane suficient de mari ca să permită distanţarea socială a mulţimii.

– S-au închis porturi, graniţe şi s-au oprit exporturi. Va urma recesiunea şi refacerea greoaie a lanţurilor internaţionale de aprovizionare.

– Naţiunile vor încerca să favorizeze producătorii interni ca să astupe găurile de aprovizionare produse de restricţiile de circulaţie.

– Trauma provocată de pandemie va forţa societatea să accepte restricţii impuse consumului în masă. Se va reduce amprenta industrială asupra planetei, cu efecte benefice pentru mediu şi prezervarea habitatelor naturale.



Ce ar putea urma după coronavirusul COVID-19? publicat: 2020-04-12T11:01:18+03:00, actualizat: 2020-04-18T14:00:53+03:00 by România Blog