Alimentarea cu apă prin pompe submersibile

Doriţi ca necesarul de apă pentru casă şi grădină să fie asigurat direct din curtea dumneavoastră? Soluţiile recomandate în astfel de situaţii sunt complet automatizate şi au la bază utilizarea unor pompe submersibile puternice şi eficiente, ce permit extragerea apei din adâncuri şi trimiterea ei la suprafaţă pentru utilizare în diverse scopuri. Dar să aflăm pentru început câteva noţiuni introductive legate de aceste pompe.

Aşa cum spuneam, domeniul de utilizare a pompelor submersibile începe de la uzul domestic precum alimentarea cu apă a casei, continuă foarte bine în grădina casei unde poate fi folosită cu real succes la stropit şi irigaţii în agricultură şi horticultură şi poate asigura chiar alimentarea cu apă a unor microîntreprinderi cu activitate de producţie. Utilizarea lor se impune mai ales atunci and presiunea apei este foarte scăzută (ridicarea presiunii), când se doreşte o alternativă suplimentară sau de rezervă pentru alimentarea cu apă, pentru pompări diverse precum golirea piscinelor sau a bazinelor cu apă pluvială, evacuarea apelor din pivniţe, pomparea apei anti-incendiu, etc.

Atunci când doriţi să achiziţionaţi o pompă submersibilă trebuie să vă documentaţi înainte cu privire la următoarele aspecte: necesarul de apă în metri cubi, numărul de persoane ce vor fi deservite după caz, tensiunea de alimentare de care dispuneţi (se pot comanda şi pompe la 380V), puterea pompei, înălţimea maximă de pompare, debitul în metri cubi/oră, materialul pompei (din inox sau plastic), diametrul şi adâncimea puţului sau fântânii în care se va introduce pompa, diametrul şi lungimea pompei, greutatea acesteia, diametrul de refulare, lungimea cablului electric (se poate comanda prelungirea cablului), etc. Analizând din timp toate aceste caracteristici vă veţi asigura că nu vor exista probleme la montarea şi utilizarea pompei submersibile. Atunci când o veţi alege, trebuie să ştiţi că la alimentarea cu apă potabilă sunt folosite pompe submersibile pentru apă curată, pentru activităţi nepretenţioase precum agricultură, extrageri diverse de apă sau activităţi industriale se vor folosi pompele submersibile pentru apă murdară, iar în situaţii extreme se vor folosi pompe cu tocător pentru ape murdare.

Instalaţiile automate de alimentare cu apă din puţuri conţin în configuraţia standard: pompa submersibilă, presostatul şi rezervorul sub presiune, uneori un tablou de comandă şi protecţie. Odată ce instalaţia a fost creată astfel, ea va funcţiona automat în funcţie de presiunea din rezervorul de stocare, frecvenţa şi durata de funcţionare a pompei depinzând de capacitatea rezervorului. Pentru a înţelege corect modul de funcţionare trebuie să mai ştiţi că debitul pompat scade proporţional cu adâncimea de submersie a pompei.

Vă reamintim că pompa nu trebuie urcată şi coborâtă cu ajutorul cablului de alimentare electrică sau a firului de tensionare, pentru manevrare trebuie să se folosesca ţeava. Nu uitaţi de coarda de susţinere ce trebuie să constituie o alternativă pentru ridicarea pompei în cazul în care se rupe ţeava. Cel mai indicat este să apelaţi desigur la specialişti, însă cunoscând cele de mai sus, veţi fi în cunoştinţă de cauză şi veţi achiziţiona cele necesare direct din magazinul online de instalaţii sau veţi participa mult mai activ la proiectarea şi montarea ansamblului pompei submersibile şi a elementelor conexe.



Alimentarea cu apă prin pompe submersibile publicat: 2013-06-30T15:59:42+03:00, actualizat: 2020-02-16T18:10:36+03:00 by România Blog