ACTA interzis de Curtea de Justiţie a UE

ACTA interzis de Curtea Europeană de Justiţie

Administratorul unei reţele sociale online nu poate fi constrâns să instituie un sistem de filtrare general, care să-i vizeze pe toţi utilizatorii săi, pentru a preveni utilizarea ilicită a operelor muzicale şi audiovizuale, a decis, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) de la Luxemburg.

O asemenea supraveghere preventivă ar impune astfel o observare activă a fişierelor stocate de utilizatori la administratorul reţelei sociale. În consecinţă, sistemul de filtrare ar impune acestuia din urmă o supraveghere generală a informaţiilor stocate, ceea ce este interzis prin Directiva privind comerţul electronic.

Astfel, o asemenea somaţie ar determina o atingere gravă a libertăţii de a desfăşura o activitate comercială … deoarece l-ar obliga să instituie un sistem informatic complex, costisitor, permanent şi pe cheltuiala sa exclusivă.

În consecinţă, Curtea UE răspunde că prin adoptarea unei somaţii de obligare a furnizorului de servicii de stocare să instituie un asemenea sistem de filtrare, instanţa naţională nu ar respecta cerinţa de a asigura un just echilibru între dreptul de proprietate intelectuală, pe de o parte, şi libertatea de a desfăşura o activitate comercială, dreptul la protecţia datelor cu caracter personal şi libertatea de a primi şi de a transmite informaţii, pe de altă parte.

Hotararea judecatorilor din Luxemburg se aplica in toate tarile Uniunii Europene. [medifax.ro]

… … Austria intră şi ea în rândul ţărilor care au oprit ratificarea controversatului acord antipiraterie pe internet după ce Bulgaria, Cehia, Letonia, Lituania, Polonia şi România au cerut suspendarea ACTA.

Reamintim ca cele cinci ţări europene care, din diferite motive, nu au semnat documentul sunt Germania, Estonia, Slovacia, Cipru şi Olanda.

[Update: 05.07.2012]
Parlamentul European a respins în mod definitiv tratatul ACTA, anulând astfel posibilitatea ca Uniunea Europeană să ratifice acest acord internaţional controversat care, în opinia criticilor săi, ameninţă libertăţile individuale, în special cele legate de Internet …


ACTA interzis de Curtea de Justiţie a UE publicat: 2012-02-22T10:19:18+00:00, actualizat: 2017-01-03T09:08:53+00:00 by România Blog