Reţeta electronică, coduri de boală şi diagnostice

Precum probabil aţi constatat deja dacă aţi mers recent la medic, după încheierea consultaţiei vi se înmânează mai nou o reţetă electronică. Deşi orice implementare de asemenea anvergură ne sperie la început, reţeta electronică este un mare pas înainte şi se pare că a fost primită cu încântare în special de către pacienţi.

Despre reţeta electronică voi sublinia doar câteva aspecte:
– oferă un format standardizat de introducere a datelor;
– oferă posibilitatea transmiterii directe a informaţiilor pentru decontare;
– contribuie la creşterea calităţii actului medical de prescripţie prin programul de prescriere asistată a medicaţiei;
– se reduce considerabil riscul de eroare pe parcursul înscrierii medicaţiei recomandate;

Motorul de reguli medicale (interacţiuni între medicamente, contraindicaţii, corelaţii între diagnostic, vârsta şi medicamentele prescrise, protocoale de tratament etc.), întreg cadrul tehnic al reţetei electronice, va putea crea premiza garantării atât pentru finanţator – CNAS, cât şi pentru asigurat a siguranţei tratamentului şi reducerea riscului de complicaţii.

O singură problemă se poate ivi în cazul în care îţi arunci ochii pe reţetă pentru a verifica diagnosticul stabilit. Surpriză! Sunteţi bolnav de 123, sau aveţi Diagnostic 456, sau suferiţi de Cod Dg. 789 …

Ce reprezintă codurile de pe reţeta electronică?
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a efectuat o clasificare internaţională a maladiilor (CIM) şi a întocmit un tabel cu 999 de boli cărora le corespund coduri de boală de la 1 la 999. Programul reţetelor electronice printează pe reţetă codurile corespunzătoare după stabilirea diagnosticelor însă fără a completa şi textele asociate fapt ce poate deruta pacienţii.

Unde pot vedea corespondenţa cod – boală/diagnostic din reteta electronică?
Pentru a verifica ori de câte ori aveţi neclarităţi sau dubii în privinţa codurilor înscrise pe reţeta electronică, vizitaţi această pagină şi accesaţi tabelul codurilor OMS.

Clasificarea internaţională a maladiilor » Corespondenţa Cod – Denumire boală
Organizaţia Mondială a Sănătăţii – Anexă Revizia a 10-a OMS.

Reţeta electronică, coduri de boală şi diagnostice publicat: 2013-08-10T09:21:08+00:00, actualizat: 2017-01-03T09:08:51+00:00 by România Blog