Ia tradiţională, legenda nemuritoare a modei româneşti

O nouă tendinţă în fashion ne înnobilează garderoba. De data aceasta este vorba de un obiect vestimentar autohton, cunoscut şi apreciat de toţi românii la unison, ia românească.

Tradiţionala noastră ie s-a bucurat încă din trecut de o apreciere aparte dorindu-se a fi aproape de perfecţiune şi unicitate. Ia nu era cusută niciodată la clacă, ci doar în secret pentru a nu se copia modelele şi cusăturile originalului, ba mai mult cusăturile necesitau mare atenţie pentru că însemnele magice aveau să apere purtătoarea de spiritele rele.

Nu se poate să fii român şi să nu te mişte ceva atunci când vezi o ie romaneasca tradiţională. E drept că nu oricine îşi poate confecţiona singur, nu are timp şi nici priceperea necesară însă vă informăm că în acest sens există veşti foarte bune! Oricine poate avea şi purta în ziua de azi o ie tradiţională, modernă sau chiar vintage unicat, iar acest lucru este acum posibil datorită proiectului Romanian Label ce oferă prin magazinul sau online RomanianLabel.ro, pentru prima dată, ii româneşti lucrate în totalitate manual şi doar cu materiale naturale.

ie-traditionala-romaneasca-5

Fiind vorba doar de lucrătură manuală trebuie să ştiţi că manopera durează uneori chiar până la câteva săptămâni întregi, aşa cum fetele odinioară croiau o iarnă întreagă pentru a avea ia cea mai frumoasă de Paşte, la hora din sat. În plus, pe lângă iscusinţa meşterilor artizani – e drept, un talent tot mai rar întâlnit – ce garantează unicitatea acestor articole vestimentare, proiectul pune un accent sporit pe calitatea garantată a fiecărei ii lucrate manual în îndelungul şi complexul proces de confecţionare.

ie-traditionala-romaneasca-1

Am remarcat cu plăcere modelele vintage unicat, diverse modele de ii cu mâneci scurte sau lungi, ii pentru copii, dar şi ii viu colorate.

ie-traditionala-romaneasca-2

Extrem de frumoase sunt şi pardesiele, vestele şi sacourile brodate manual cu motive tradiţionale.

ie-traditionala-romaneasca-3

Ia românească a fost şi va rămâne un element vestimentar sofisticat iar datorită noilor modele acum este foarte uşor de integrat în aproape orice ţinută, clasică sau mai îndrăzneaţă.

ie-traditionala-romaneasca-4

Este vremea ca vechile valori româneşti să iasă din cufere, din casele ţărăneşti şi din muzee, iar tradiţia trebuie să continue! Ia românească nu trebuie să mai trăiască doar în amintirile părinţilor ci oriunde printre noi, pe străzile oraşelor contemporane, căci ia românească este unică şi este legenda nemuritoare a modei româneşti.



Ia tradiţională, legenda nemuritoare a modei româneşti publicat: 2014-07-01T19:56:45+03:00, actualizat: 2020-02-16T18:10:35+03:00 by România Blog