Palatul Culturii din Iaşi

Palatul Culturii din Iaşi este unul dintre cele mai frumoase palate din România şi constituie un alt obiectiv turistic ce merită vizitat. Dar haideţi să aflăm de când datează construcţia şi cine a construit acest palat.

Înainte de existenţa palatului, pe aceste locuri se afla vechiul ansamblu al Curţii Domneşti medievale moldoveneşti, fapt atestat documentar pentru prima dată în anul 1434 …

În continuare istoria ne dezvăluie existenţa – încă din anul 1812 – a unui vechi palat construit în stil neoclasic de către prinţul Alexandru Moruzi.

Palatul-Domnesc-Moruzi

Actuala clădire este însă una complet diferită. Deşi construit la fel de impunător, primul palat a fost demantelat complet fiind puternic afectat de numeroase incendii de-a lungul timpului, noua construcţie modernă luându-i locul.

Palatul-Culturii-Iasi-1

Noul palat, construit de data aceasta în stil neogotic, a fost proiectat de arhitecţii Ion D. Berindey, A. D. Xenopol şi Grigore Cerchez, şi a fost inaugurat de către regele Ferdinand al României în anul 1926.

Palatul-Culturii-Iasi-3

Multiplele muzee, intrarea prin turnul donjon, detaliile ornamentale, elementele heraldice, Sala Gotică, Sala Voievozilor, Sala Henri Coandă, bestiarumul medieval, orologiul cu carillon, cele 8 clopote ce reproduc Hora Unirii, picturile vechi, elementele de feronerie decorativă, sunt doar câteva din elementele de interes turistic ce vă vor încânta în vizita dumneavoastră.

Palatul-Culturii-Iasi-5Palatul-Culturii-Iasi-6

De reţinut: Palatul Culturii din Iaşi se întinde pe o suprafaţă de 36000 metri pătraţi şi are nu mai puţin de 298 de camere!



Palatul Culturii din Iaşi publicat: 2013-06-24T08:15:12+03:00, actualizat: 2020-02-16T18:10:36+03:00 by România Blog